Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Zdravotnický portál Kraje Vysočina > Zdravotnictví v Kraji Vysočina > Projekty


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Zlatá jeřabina r. 2019

Logo Zlatá jeřabina
 
 
 

Letošní titul Zlatá jeřabina pro kulturní regionální aktivitu získalo počtem 497 hlasů divadelní představení nastudované žáky I. stupně malotřídní ZŠ v Libici nad Doubravou. Zlatá jeřabina v kategorii péče o kulturní dědictví patří pro letošek s 382 hlasy projektu Postupná obnova vodního mlýna č. p. 15 v Trhonicích u Jimramova. O pořadí dvacítky vybraných nominací rozhodovala v březnu veřejnost. Poslala celkem 4445 hlasů – prostřednictvím elektronických i fyzických hlasovacích formulářů. Prvním třem vítězným počinům v každé kategorii bude poskytnut finanční dar ve výši 30 000 Kč za 1. místo, 20 000 Kč za 2. místo a 10 000 Kč za 3. místo. Z důvodu aktuální epidemiologické situace kraj ustoupil od tradičního slavnostního vyhlášení.         



Výsledky ankety Zlatá jeřabina – Cena Kraje Vysočina za kulturní počin roku 2019


Kategorie: Kulturní aktivita

1. místo: počet hlasů: 497

Akce: Tři oříšky pro popelku / Libice nad Doubravou - video

Ocenění pro: ZŠ Libice nad Doubravou

Divadelní pohádka Tři oříšky pro popelku je v pořadí už třetím divadelním představením nastudovaným žáky malotřídní školy v Libici nad Doubravou. Několikaměsíční nácvik představení zúročily děti v nádherné vystoupení, ke kterému jim diváci tleskali v rámci několika repríz v chotěbořském kině, pohádku úspěšně odehrály i před kamarády ze sousedních škol.


2. místo: počet hlasů: 281

Akce: Karlík a továrna na čokoládu / Jihlava - video

Ocenění pro:  NART DANCE SCHOOL, z. s.

Taneční škola představila divadelně-taneční zpracování inspirované románem Roalda Dahla “Karlík a továrna na čokoládu”. Jedná se o kouzelný, hravý příběh, plný fantazie, jemného humoru a lásky k čokoládě. Do přestavení bylo zapojeno více než 50 dětí všech věkových kategorií a bylo určeno širokému spektru diváků.


3. místo: počet hlasů: 204

Akce: Děti Antonína Kaliny / Třebíč - video

Ocenění pro: Městské kulturní středisko v Třebíči

Expozice Děti Antonína Kaliny připomíná hrdinný čin třebíčského rodáka, který za II. světové války v koncentračním táboře Buchenwald zachránil více než 900 židovských chlapců. Cílem výstavní prezentace je připomenutí statečného, hluboce lidského a nezištného činu obyčejného člověka, díky jemuž mohly zachráněné děti prožít plnohodnotný život.


Kategorie: Péče o kulturní dědictví

1. místo: počet hlasů: 382

Akce: Jimramov (Trhonice) / Postupná obnova vodního mlýna č. p. 15 - video

Ocenění pro: Bc. Gabriela Horčíková

Vodní mlýn s pilou, jehož historie sahá nejméně do poloviny 16. století, je unikátní stavba s kompletně dochovanými technologiemi a s původními stavebními částmi pocházejícími z renesančního, barokního i klasicistního období. Malebný objekt byl ještě v roce 2011 evidován v seznamu ohrožených památek Kraje Vysočina.


2. místo: počet hlasů: 278

Akce: Žďár nad Sázavou / Rekonstrukce původních oken v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře - video

Ocenění pro: Římskokatolická farnost Žďár nad Sázavou II

Celý areál poutního kostela je postupně obnovován. Navržená a realizovaná obnova výplní oken dle oken dochovaných a původního konceptu, jak po stránce technické, výtvarné i materiálové je jedním ze zásadních momentů rehabilitace exteriéru i interiéru této významné kulturní památky


3. místo: počet hlasů: 265

Akce: Vílanec / Obnova ohradní zdi hřbitova vč. restaurování brány - video

Ocenění pro: Obec Vílanec

Areál kostela se řadí k nejstarším památkám na území obce. V posledních letech probíhala obnova ohradní zdi pocházející již ze 14. století. Zeď hřbitova postupně dostala novou vápennou omítku a v roce 2019 byla dokončena i obnova barokní vstupní brány vč. restaurování zdobných žulových prvků, repasování výklenku a obnovení profilované římsy z venkovní strany.


Čestné uznání náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jany Fischerové za významný přínos v oblasti hmotného kulturního dědictví za rok 2019:

Akce: Jihlava / Obnova střešního krovu a střešního pláště kostela sv. Jakuba Většího v Jihlavě -  video

Ocenění pro: Královskou kanonii premonstrátů na Strahově       

 

Odkazy


 

Související odkazy

 
Rozbalit celý strom složek dokumentů
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Kultura a památky > Zlatá jeřabina > Zlatá jeřabina r. 2019

Zobrazit aktuální dokumenty | archiv dokumentů | dokumenty včetně archivu

Počet návštěv: 22908

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek