Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Finance > Fond Vysočiny > Rada Fondu Vysočiny > zápisy ze zasedání
Vyberte:
„Kraj Vysočina se ve spolupráci s partnery snaží aktivně propagovat kvalitní tuzemské zemědělské výrobky a produkty. Nelze očekávat, že lidé naráz změní své spotřební chování zaměřené hlavně na cenu, ale je třeba systematicky, cíleně a dlouhodobě vzdělávat a přesvědčovat, že kvalita potravin se spotřebiteli vyplatí,“ řekl při zahájení semináře Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství. V České republice se ročně spotřebuje asi 66 kg brambor na osobu, ještě před 50 lety to bylo jednou tolik. V současné době mohou zákazníci v Česku vybírat z více než 200 odrůd brambor.
Věděli jste, že Každá třetí brambora v Česku je z Vysočiny?
Věděli jste, že brambora obsahuje více vitamínu C než rajče?
Věděli jste, že brambory v sobě mají velké množství draslíku?
Věděli jste, že první lihovar na Vysočině, kde se vyráběl líh z brambor, byl založen už v roce 1725 v Chotěboři?
Pokud se chcete o bramborách jako superpotravině dozvědět více neváhejte navštívit další z workshopů „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni, které se uskuteční v Moravských Budějovicích a Jihlavě. Akci pořádá Celostátní síť pro venkov, Kraj Vysočina a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod.
Poslední ze série akcí „Brambory - zdravá
potravina“ se uskutečnila 17. května 2017 v Jihlavě. Se zvídavými žáky se řešila
například témata jako „Historie a význam brambor pro Kraj Vysočina“, „Brambory
jak je neznáme“ a další. Za přednášející odborníky z praxe lze mezi jinými
jmenovat Milana Čížka a Janu Exnarovou.
Nové informace byly prezentovány nejen kolegům ze školních jídelen, ale také
zástupcům zřizovatele, kteří se akce zúčastnili. Hostem byla krajská radní pro
oblast školství Jana Fialová, radní pro oblast zemědělství a životního
prostředí Martin Hyský nebo vedoucí krajského odboru školství, mládeže a sportu
Kamil Ubr. Nezastupitelné místo v přednáškové místnosti měli i žáci oboru
Kuchař – číšník, kteří se na zpracování potravin teprve připravují. Získané
informace tak pro ně byly pestrým doplněním učebních osnov. Celý workshop byl
zakončen ochutnávkou jídel a degustačním rautem, který byl připraven výhradně z
regionálních odrůd brambor. Ty před akcí vybral a dodal Výzkumný ústav
bramborářský Havlíčkův Brod. Jídla pak byla připravena žáky Obchodní akademie,
Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy
Jihlava v prostorách cvičných kuchyní pod dohledem a za odborné pomoci našich
učitelů odborného výcviku Dany Veselé a Libora Homolky.
Termíny a místa konání workshopů: |
Adresa |
4. května 2017 |
Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel, U Světlé 855/36, 594 01 Velké Meziříčí |
12. května 2017 |
Česká zemědělská akademie v Humpolci, Střední škola, Školní 764, 396 01 Humpolec |
16. května 2017 |
Střední škola řemesel a služeb, Tovačovského sady 79, 676 02 Moravské Budějovice |
17. května 2017 |
OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, Karoliny Světlé 4428/2, 586 01 Jihlava |
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Zpět do intranetu, Přihlásit se