Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Dokumenty odborů > Odbor informatiky > Propagace IT > Tiskové zprávy odboru informatiky
Vyberte:
Experimentální políčka brambor sledují pracovníci Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod v katastrech největších producentů brambor na Pelhřimovsku. V tuto chvíli jde o jediná pole podobného zaměření v Česku. „Sledujeme dopady chemických ošetření u brambor sadbových, konzumních i průmyslových. Na malé ploše testujeme variantně použití do budoucna pro vodohospodáře schůdných a povolených herbicidů. Na většinu z nich plevel nereaguje nebo je jejich účinnost extrémně nízká, brambory trpí suchem, neboť přerostlý plevel jim konkuruje, v některých místech je zřejmé napadení mandelinkou a hlodavci,“ říká Pavel Kasal z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod. Petr Laštovička ze šlechtitelské stanice Selekta Pacov odhaduje, že ze současného výnosu 35 – 40 tun brambor na hektar v budoucnu při zohlednění všech státem navržených omezení sklidí ze stejné výměry stěží polovinu. To bude mít dopady na cenu českých brambor, také na jejich dostupnost a trh se tak ještě více otevře bramborám ze zahraničí.
Jedno z pokusných polí je těsně za hranicemi obce Křelovice na Pelhřimovsku. Předseda akciové společnosti SENAGRO, a.s. Senožaty Jiří Nevosád sleduje plevelem zarostlá pokusná pole s velkými obavami. Pěstování brambor je pro jeho družstvo, stejně jako pro desítky dalších v regionu, základem rostlinné výroby. I přesto, že letos se zdá být podle prvních odhadů slizeň brambor slibná, je otázkou času, jak dlouho si takto Vysočina ještě povede.
Fakta:
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se