Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Finance > Fond Vysočiny


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 
 

Gastroakademie Kraje Vysočina úspěšně propojuje teorii s praxí

Gastroakademie Kraje Vysočina úspěšně propojuje teorii s praxí
Možnost zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastronomických oborech, využít potenciál kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací, zlepšit spolupráci mezi školami a jejich zřizovatelem a pomoci k tomu, aby absolventi zejména oboru kuchař-číšník zůstávali i po vyučení v oboru – tyto smělé cíle si klade projekt Gastroakademie Kraje Vysočina. „Jeho počátky se datují do roku 2015, kdy začala první jednání s restauracemi. V současné době, kdy jsme zahájili už 3. ročník, je do projektu zapojeno šest restaurací z celého Kraje Vysočina,“ upřesnila Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.
 

 
 

Každá z restaurací nabízí žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se restaurace zaměřuje, co ji charakterizuje. Žákyně a žáci se tak mohou seznámit se zpracování sladkovodních ryb, zvěřiny a drůbeže, přípravy polévek a netradičních příloh nebo nahlédnout do specifik jihoamerické kuchyně. Velkou přidanou hodnotou je možnost během jednoho školního roku poznat práci ve čtyřech až šesti různých restauracích.

 

V letošním školním roce se do Gastroakademie zapojily tyto restaurace:

  • Tři Knížata Jihlava
  • Kaskáda Ledeč nad Sázavou
  • Radniční restaurace Jihlava
  • Jelínkova Vila Velké Meziříčí
  • Buena Vista Jihlava
  • Hotel Slávie Pelhřimov

Praktické vyučování absolvují vždy vybraní žáci 2. a 3. ročníků z těchto škol zřizovaných Kraje Vysočina:

  • Hotelová školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
  • Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
  • Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava
  • Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod.


„Kraj Vysočina každoročně pořizuje pro každého žáka Gastroakademie oblečení a náčiní, účastníkům projektu přispívá na ubytování a cestovné v případě, že místo praxe je odlišné od místa bydliště,“ doplňuje radní Jana Fialová. Dalšími aktivitami projektu je pak vzdělávaní pedagogických pracovníků, společné vzdělávání žáků, pedagogů a kuchařů z restaurací, opět s cílem společně se dozvědět a v praxi si vyzkoušet například nové techniky vaření.


Vyvrcholením projektu je účast žáků v celostátních i mezinárodních kuchařských soutěžích, tak jak se to povedlo několika účastníkům Gastroakademie, kteří se zúčastnili letošního finále soutěže Kulinářské umění Young Chef 2018. Jde o soutěž pro mladé talentované studenty, kteří chtějí nastartovat úspěšnou kariéru v gastronomii. Soutěže se zúčastnilo 30 žáků, čerstvých absolventů ze 17 škol v Česku, a zástupci Vysočiny mohli prožít vaření pod bedlivým dohledem špičkových českých kuchařů v roli porotců.  Ve finálovém večeru vařilo dvanáct nejlepších, z toho tři mladí kuchaři byli právě z Vysočiny.


Foto: Slavnostní zahájení 3. ročníku Gastroakademie Kraje Vysočina:

GA

GA

GA

GA

GA


  • Jana Hadravová, odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • tisk@kr-vysocina.cz
 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 2.10.2018 / 2.10.2018

Počet návštěv: 3072
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek