Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Dokumenty odborů > Odbor informatiky > Propagace IT
pestrost jídelního lístku – měsíc
při 21- 22 dnech
Druh pokrmuhlavní pokrm |
Doporučený počet zařazení |
Počet skutečných zařazení za měsíc: |
Polévky: |
|
|
masový vývar |
2 |
|
masová bílá nebo zahuštěná |
2 |
|
zeleninová |
7 |
|
zeleninová s mlékem |
2 |
|
luštěninová |
3 |
|
z obilovin |
2 |
|
ostatní(drožďová, kmínová) |
3-4 |
|
Hlavní jídla: |
|
|
hovězí maso, zvěřina |
3 |
|
telecí maso |
1 |
|
vepřové maso |
3 |
|
mleté maso (jednodruhové, směsi mas) |
2 |
|
vnitřnosti |
0-1 |
|
drůbež, králík |
3 |
|
ryby |
2-3 |
|
polomasitá jídla |
2 |
|
bezmasá slaná (zeleninová, vč.luštěnin) |
4 |
|
sladká jídla |
2 |
|
Příkrmy: |
|
|
brambory, br.kaše |
9 |
|
bramborový salát |
1 |
|
br. knedlíky, krokety, noky |
2 |
|
houskové knedlíky |
2 |
|
těstoviny |
3 |
|
rýže |
3 |
|
bez příkrmu (chléb, placky) |
1 |
|
Přílohy: |
|
|
teplá zelenina |
4 |
|
syrová zelenina (saláty) |
6 |
|
sterilovaná zelenina |
3 |
|
kompoty |
3 |
|
ovoce (kusové, saláty) |
5 |
|
Doplňky: |
|
|
moučníky (s ovocem, tvarohem, podíl celozrnné mouky) |
1-2 |
|
šlehaný tvaroh |
0-1 |
|
jogurt |
1-2 |
|
puding |
0-1 |
|
Doplňková jídlaPřesnídávky |
|
|
chléb |
13-14 |
|
pečivo |
7 |
|
med, džem |
1 |
|
sladké pečivo |
1 |
|
kaše nebo ml. výrobek |
2 |
|
pomazánky: rybí |
3 |
|
drůbeží |
1 |
|
tvarohová |
1 |
|
drožďová |
1 |
|
sýrová nebo sýr |
4 |
|
zeleninová |
2 |
|
luštěninová |
2 |
|
šunka |
1 |
|
jiné |
0-2 |
|
Odpolední svačiny |
|
|
ovocný/zeleninový salát |
4 |
|
domácí pečivo |
3 |
|
jogurt, tvaroh, puding |
3 |
|
celozrnné výrobky, chléb, pečivo |
7-9 |
|
pomazánky: sýrová |
2 |
|
tvarohová |
2 |
|
ostatní (máslo, pom. máslo) |
1-2 |
|
Nápoje: |
|
|
čaj MŠ /ZŠ, SŠ možnost výběru |
24/13 |
|
mléko |
16/4 |
|
bílá káva |
4/1 |
|
mléčný koktejl |
8/2 |
|
kakao |
8/1 |
|
ovocné nápoje, džusy |
6/1 |
|
Legenda:
Mateřské školy a internátní zařízení mohou využít záměny přesnídávek a odpoledních svačin, zařízení s celodenním provozem i na snídani.
Hodnocení pestrosti polévek je možno provést koeficientem. Za sledované období hodnotíme jedním bodem každou polévku, která je v sestavě použita poprvé. Objeví-li se stejná nebo nepatrně obměněná polévka v sestavě znovu, bod nedostane.
Hodnotíme polévku bodem: odlišnost základní potraviny na polévku, složení polévky, rozlišná zavářka nebo vložka.
Body se sečtou a dělí se celkovým počtem podaných polévek = koeficient pestrosti.
Hodnocení:
· 1 výborné 1-0,9
· 2 mírné nedostatky 0,8-0,7
· 3 nevyhovuje 0,6 a méně
Hlavní pokrmy: nelze hodnotit pomocí koeficientu tak jako u polévek, zvláště, je-li podáváno jídlo na výběr. Vyhodnotíme zvlášť jednotlivé skupiny (maso, příloha, příkrm, doplňky) pouze stupni:
· 1 vyhovuje,
· 2 mírné závady,
· 3 nevyhovuje.
V tabulce pro záznam je uvedena doporučená četnost zařazování jednotlivých položek pokrmu v jídelním lístku za měsíc.
Odchylky doporučovaného trendu: vyšší četnost drůbeže, ryb, luštěnin, syrové zeleniny, ovoce, mléčných výrobků budeme hodnotit výborně. Rovněž výborně i náročnost technologických úprav pokrmů (např. plněná masa, plněné knedlíky vlastní výroby, netradiční pokrmy).
Odchylky v nežádoucím směru: vyšší četnost mletého masa, uzenin, uzeného masa, houskových knedlíků, sterilované zeleniny, kompotů ovlivní hodnocení jednotlivých skupin v negativním smyslu.
Zařízení s celodenním provozem hodnotí oběd a večeři samostatně. Pokud není u večeře na výběr ze dvou či více pokrmů, jednou týdně může být podána studená večeře. Za studenou večeři se nepovažuje balíček v odjezdový den.
Denní skladbu hlavního pokrmu volit tak, aby stejná surovina nebyla použita vícekrát (např. pom. z ryb v tomatě, polévka rajská s rýží, hovězí tokáň, těstoviny, šípkový čaj, jahodový jogurt, nebo pol. květáková, kapustový nákyp, pom. luštěninová, nebo dukátové buchtičky s krémem, vanilkové mléko, nebo polévka drůbeží, pečené kuře, brambory, pom. z drůbežího masa atp.)
V týdnu dny po sobě jdoucí by neměly obsahovat podobné složení pokrmů, např. guláš z vepřového masa, druhý den debrecínský guláš atp.
Plnění výživových dávek (spotřební koš dle vyhl. č. 107/2005 Sb., o školním stravování)
optimální plnění 100% s příslušnou tolerancí
komodita: maso ryby mléko
+-25% +-25% +-25%
ml. výrobky tuky volné cukry volné zelenina ovoce
+-25% max.100% max. 100% nad 100% nad100%
brambory luštěniny
+-25% nad 100%
Dodatek:
u cukru volného dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování je tolerance +- 25%, ale vzhledem k tomu, že děti, žáci, studenti konzumují i cukry skryté v rámci stravovacích služeb a ostatních stravovacích služeb, je žádoucí spotřebu cukru volného zpřísnit.
Slouží jako metodická pomůcka pro zařízení školního stravování v kraji Vysočina.
Zpracovala: Olga Johanidesová, KrÚ kraje Vysočina, OŠMS, říjen 2008, listopad 2008
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se