Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Dokumenty odborů > Odbor informatiky > Fond Vysočiny - Grantové programy pro oblast ICT > Úspěšné projekty Fondu Vysočiny


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Fond Vysočiny - Grantové programy pro oblast ICT

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Kadeřnice i budoucí kuchaři a číšníci z jihlavské střední školy absolvovali stáž ve Francii

Na začátku října vycestovalo osm žáků z oborů kadeřník a kuchař-číšník na čtrnáctidenní stáž do Francie. „V březnu tohoto roku jsme ve francouzské Remeši absolvovali důležitou schůzku s Delphine Clement, koordinátorkou zahraničních projektů školy Alméa ze Châlons-en-Champagne. Na této schůzce jsme diskutovali o možnosti uskutečnění stáže našich žáků ve Francii v podzimním termínu. Konečné rozhodnutí potom padlo v září,“ přiblížil Miroslav Šoukal z Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava.
 

 
 

První týden stáže žáci absolvovali na odborných pracovištích v partnerské škole, kde si měli možnost vyzkoušet praktické dovednosti po boku svých francouzských vrstevníků. Děvčata z oboru kadeřník trénovala společenské účesy na cvičných hlavách a měla možnost zúčastnit se i teoretické výuky např. hodin angličtiny pro kadeřnice nebo kadeřnické teorie. Žáci z oboru kuchař-číšník se podíleli na přípravě pokrmů ve školním stravovacím centru, které připravovali společně s francouzskými studenty pro sjednané partnery.


O víkendu byl pro účastníky připraven kulturní program. V sobotu se uskutečnil výlet do Remeše, jehož součástí byla prohlídka katedrály a jejího okolí. V neděli následovala prohlídka vinného sklepa Josephe Perrier v Châlons-en-Champagne a prohlídku města, tamní katedrály, parků a zejména historického centrua.


Druhý týden stáže strávili žáci ve firmách v Châlons-en-Champagne. Jednalo se o kadeřnické salony, hotely a restaurace. Kadeřnice pracovaly se skutečnými zákazníky, kuchaři-číšníci vařili v kuchyních, např. v restauraci s jednou michelinskou hvězdou. Odnesli si spoustu nových zkušeností s francouzskou účesovou tvorbou i francouzskou gastronomií.


„Stáž byla pro žáky skvělým zážitkem. Seznámili se s fungováním odborného vzdělávání ve škole a měli možnost vyzkoušet si reálnou praxi ve firmách. Během stáže měli studenti možnost porovnat české a francouzské školství, ověřit si své znalosti a dovednosti v praxi a vyzkoušet si „na vlastní kůži“ život v jiné zemi s odlišnou kulturou,“ uzavřel zástupce ředitele pro odborný výcvik Miroslav Šoukal.

evropská komise

erasmus



Fotogalerie ze stáže na stránkách školy OZS Jihlava.


  • zpracováno z podkladů OZS Jihlava

 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 25.10.2022 / 25.10.2022

Počet návštěv: 2003
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek