Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Servis pro novináře > Rada


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 
 

Kraj dokončil generální rekonstrukci kuchyně a jídelny Nemocnice Jihlava. V interiérech nezůstal kámen na kameni

Jídelna NEJI
Moderní vybavení a opravy za desítky milionů korun. Pavilon stravovacího provozu jihlavské nemocnice prošel kompletní rekonstrukcí. Prostory, kde teď denně vaří obědy pro více než 1500 lidí, dostaly nejenom novou tvář, ale hlavně kuchyni. Denně se zde připravují jídla pro stovky pacientů, zdravotníků, ale i externích strávníků.
 

 
 

„Staré prostory, a hlavně zázemí kuchyně, bylo již nevyhovující a bylo jasné, že je potřeba kompletní oprava. Rekonstrukce byla náročná a výjimečná v tom, že jsme nepřestali vařit i během oprav. Denně museli kuchaři připravit i tak jídlo pro zhruba 500 pacientů a 700 zaměstnanců nemocnice. Museli jsme omezit externí strávníky, kteří k nám docházeli,“ říká provozně-technický náměstek jihlavské nemocnice Alexander Filip.

Předání staveniště proběhlo právě před třemi lety, 6.prosice 2019. Opravy měly trvat dva roky, o rok se ale protáhly. „Období oprav bylo náročné pro všechny. V kuchyni museli vařit, i když se pavilonem roznášel hluk sbíječek. Zaměstnanci chodili na oběd do provizorní jídelny v suterénu, na výběr bylo menší množství jídel. Chtěl bych poděkovat všem, že to zvládli,“ říká ředitel nemocnice Lukáš Velev. Z pohledu investora Kraje Vysočina šlo o dosud logisticky nejnáročnější opravu v areále krajské nemocnice. „Práce byly rozděleny do osmi etap. Díky náročnému plánování i operativnímu změnovému režimu prací nebyl provoz přerušen a dnes nemocnice disponuje jídelnou, kde se najednou usadí až tři stovky strávníků. Dá se říci, že v objektu nezůstal kámen na kameni,“ upozorňuje radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Jedna z věcí, která je v nové kuchyni jedinečná, je to, že i v případě blackoutu nezůstanou pacienti hlady. „Provoz kuchyně je kompletně zálohovaný včetně chladicích a mrazicích boxů cestou náhradního zdroje. Moderní varná technologie u nás přeskočila století,“ usmívá se Alexander Filip.

„Součástí stavební zakázky byla také rekonstrukce trafostanice, neboť nová jídelna musí být připojena na novou přípojku nízkého napětí. Ta je dimenzována tak, aby na ní bez problému mohl být připojen i sousední domov důchodců,“ připomíná náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Mezi nové strávníky totiž už za několik měsíců přibydou i obyvatelé sousedního domova - Sociálního centra Kraje Vysočina. Jim bude strava přepravována podzemním tunelem ve speciálních tabletech.

Designovým prvkem opraveného objektu jsou hned dvě točitá protipožární schodiště, která architekt důmyslně skryl za dřevěnými lištami. Možná se v budoucnu stanou vítaným orientačním prvkem areálu krajské jihlavské nemocnice.

Celková smluvní cena na rekonstrukci stravovacího provozu byla 302 997 000 korun. Z toho náklady na technologie 72 000 000 korun. Celou investici uhradil zřizovatel nemocnice Kraj Vysočina.

Jak informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek už začátkem nového roku bude kraj pravděpodobně znát zhotovitele projektové dokumentace nového pavilonu rehabilitace a následné péče pro Nemocnici Jihlava. Během příštího roku odstartuje i projektování oprav střechy interního pavilonu


jídelna NEJI

Jídelna NE JIJídelna NE JIJídelna NE JI

  • Zpráva převzata od Nemocnice Jihlava

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 8.12.2022 / 8.12.2022

Počet návštěv: 1911
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek