Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Servis pro novináře
Zajímavé na celé soutěži je, že žáci budou na Trophéé Mille poměřovat síly pod dohledem největších francouzských kuchařských mistrů, kteří se pyšní michelinským oceněním. Hvězdy představují nejprestižnější hodnocení v gastronomii, a kdo ji získal, ve své branži hodně znamená. „Naskytla se nám jedinečná příležitost vidět kuchařské hvězdy v akci, tak nám prosím držte všichni palce, ať Vysočině neuděláme v kolébce gastronomie ostudu,“ uvedl s trochou nadsázky učitel odborného výcviku OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Homolka.
Úkolem soutěžních dvojic je připravit šest porcí slaného a šest porcí sladkého chodu. Na přípravu jídla mají týmy tři hodiny a třicet minut i s přípravou tabule. Také letos organizátoři soutěže určili povinné suroviny, kterými jsou jehněčí pečeně, žampiony, šafrán a champagne. Celková kalkulace na oba chody, nepovinné suroviny, tedy na 12 porcí, nesmí přesáhnout 18 euro. Jihlavští studenti budou připravovat pečený jehněcí hřbet na bylinkách s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, jemné celerové pyré, konfitovaný brambor s máslem a šafránem, zeleninu na másle (žampiony, květák, ředkev, karotka, fazolové lusky, červená cibule). Sladký chod budou představovat ravioly z odpalovaného těsta plněné povidly, rozvar z karamelu a švestek podušený v champagne, podávané se skořicovým tvarohem a strouhaným perníkem.
V minulém roce se soutěže
zúčastnili studenti AOHŠ Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová. Jejich
pokrmy porotu zaujaly natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté
místo.
Zpráva zpracována z podkladů OA, SZŠ a SOŠS Jihlava
Foto: OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, Archiv Kraj Vysočina
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se