Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Finance > Fond Vysočiny > Rada Fondu Vysočiny > zápisy ze zasedání


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 
 

zápisy ze zasedání

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Kuchaři jihlavské OA, SZŠ a SOŠS se připravují na mezinárodní gastronomickou soutěž ve Francii

Žáci v akci
V regionu Alsace Champagne Ardenne Lorraine (dříve jen Champagne Ardenne), který je partnerskou oblastí Kraje Vysočina, chystají mezinárodní gastronomickou soutěž Trofej Philippa Milla. Každoročně se ho účastní družstva z několika zemí a Kraj Vysočina vysílá vždy jeden vybraný tým školy, která se ve své výuce na gastronomii zaměřuje. „Letos bude o pohár na Střední škole Gustava Eiffela v Remeši v pondělí 7. listopadu bojovat Eliška Procházková a Michal Seknička z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, kteří už několik týdnů trénují, aby svým výkonem Francii oslnili,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.
 

 
 

Zajímavé na celé soutěži je, že žáci budou na Trophéé Mille poměřovat síly pod dohledem největších francouzských kuchařských mistrů, kteří se pyšní michelinským oceněním. Hvězdy představují nejprestižnější hodnocení v gastronomii, a kdo ji získal, ve své branži hodně znamená. „Naskytla se nám jedinečná příležitost vidět kuchařské hvězdy v akci, tak nám prosím držte všichni palce, ať Vysočině neuděláme v kolébce gastronomie ostudu,“ uvedl s trochou nadsázky učitel odborného výcviku OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Homolka.

 

Úkolem soutěžních dvojic je připravit šest porcí slaného a šest porcí sladkého chodu. Na přípravu jídla mají týmy tři hodiny a třicet minut i s přípravou tabule. Také letos organizátoři soutěže určili povinné suroviny, kterými jsou jehněčí pečeně, žampiony, šafrán a champagne. Celková kalkulace na oba chody, nepovinné suroviny, tedy na 12 porcí, nesmí přesáhnout 18 euro. Jihlavští studenti budou připravovat pečený jehněcí hřbet na bylinkách s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, jemné celerové pyré, konfitovaný brambor s máslem a šafránem, zeleninu na másle (žampiony, květák, ředkev, karotka, fazolové lusky, červená cibule). Sladký chod budou představovat ravioly z odpalovaného těsta plněné povidly, rozvar z karamelu a švestek podušený v champagne, podávané se skořicovým tvarohem a strouhaným perníkem.

 

V minulém roce se soutěže zúčastnili studenti AOHŠ Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová. Jejich pokrmy porotu zaujaly natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté místo.


  • tisk@kr-vysocina.cz
  • Více informací Libor Homolka, učitel odborného výcviku OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, e-mail: libor.homolka@ozs-ji.cz
  • Zpráva zpracována z podkladů OA, SZŠ a SOŠS Jihlava

  • Foto: OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, Archiv Kraj Vysočina


 
 
Zodpovídá: Mgr. Monika Brothánková
Vytvořeno / změněno: 26.10.2016 / 26.10.2016

Počet návštěv: 9946
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek