Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Rozpočet kraje > Dokumenty rozpočtu > Rozpočet


 

Rozpočet

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Kuchaři OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se svými recepty slavili úspěch v Karlových Varech

Gastrosoutěž v Karlových Varech
Gastronomické soutěže Lázeňský pohárek 2016, kterou hostil Grandhotel Pupp v Karlových Varech, se zúčastnili žáci třetího ročníku oboru kuchař-číšník OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Patrik Tacinec a Daniel Šimák. V konkurenci dalších 18 žáků ze škol po celé republice byli se svými gastronomickými výtvory rozhodně vidět. Zkušený Patrik Tacinec skončil ve zlaté úrovni a na celkovém třetím místě, nováček v podobných soutěžích Daniel Šimák se svou stříbrnou úrovní a sedmým místem dosáhl také významného úspěchu.
 

 
 

„Profesionálové v oboru gastronomie v Kraji Vysočina rozhodně stále chybí, a proto gratuluji klukům k úspěchu a věřím, že budou své znalosti i zkušenosti dále rozvíjet a ž v oboru a hlavně u nás na Vysočině zůstanou,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová, která připomněla, že v září letošního roku odstartoval první ročník Gastroakademie, v rámci které čtrnáct nejšikovnějších vybraných žáků krajských hotelových škol absolvuje intenzivní desetiměsíční speciálně připravenou praxi ve vybraných restauracích Kraje Vysočina.


Oba žáci OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se připravovali pod vedením učitele odborného výcviku Libora Homolky. „Struktura soutěže je velmi zajímavá a netradiční. Soutěžící podstatnou část svých jídel připravují dopředu a své pokrmy dotvářejí až na místě. Během necelých dvou hodin tak vznikly luxusní tabule s chutnými delikatesami,“ prozradil k soutěži Libor Homolka, který se s žáky v rozsahu desítek hodin na soutěž připravoval.

Ve druhá části soutěže žáci absolvovali pódiové vystoupení a doslova v přímém přenosu vařili vybraný předkrm, který se musel shodovat s tím přivezeným z domácí přípravy. Oba soutěžní úseky hodnotila odborná porota složená z vyhlášených šéfkuchařů významných hotelů a dalších gastronomických podniků. Vzhledem k tomu, že soutěžili i cukráři, nechyběli ani cukrářské celebrity svého oboru.


Letošní ročník byl tematicky svázaný s oslavami 700 let od narození Karla IV. Jako hlavní a povinná surovina byly švestky, které právě Karel IV. tak obdivoval a jejich sazenice k nám nechal dovézt až z Francie. Také proto vybral Libor Homolka svým svěřencům jako základ předkrmů vepřovou panenku se švestkovou omáčkou pro Patrika Tacince a pečená filátka z candáta pro Daniela Šimáka. Na rychlou pódiovou přípravu nic jednoduchého. Navíc doladění obou předkrmů si vyžadovalo velké soustředění na detaily a velkou pozornost při tepelné úpravě masa i přílohy. Náročný výběr se však vyplatil. Patrik Tacinec svou vepřovou panenkou nadchl odbornou porotu a skončil ve zlaté úrovni na třetím místě. Daniel Šimák se s candátem také velmi dobře popral a vyvařil si stříbrnou úroveň a sedmé místo.


„Libor Homolka i ostatní vyučující mohou směle tvrdit, že naše škola je v kuchařině velmi významným článkem při přípravě budoucích úspěšných gastronomických odborníků. Kuchařů, kteří se neztratí a budou toto řemeslo propagovat v té nejlepší rovině,“ pochvaloval si jeden z dalších gastronomických úspěchů ředitel školy Libor Fasora. „Nejde jen o radost z úspěchu. Jde také o důležitost mít srovnání s celorepublikovou konkurencí a vidět chuť a snahu dále se zlepšovat,“ uzavřel ředitel.


 
 
Zodpovídá: Mgr. Monika Brothánková
Vytvořeno / změněno: 12.12.2016 / 12.12.2016

Počet návštěv: 5476
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek