Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Dokumenty odborů > Odbor školství, mládeže a sportu
Listeriózu způsobuje malá grampozitivní bakterie Listerie mnocytogenes, která se vyskytuje v několika sérotypech a je poměrně odolná vůči zevním vlivům. Zdrojem nákazy jsou různé druhy zvířat, např. savci, ptáci ale i korýši. Bakterie se vyskytuje v odpadních vodách, půdách ale i ve výkalech zvířat. Zdrojem může být nemocný člověk, ale i zdravý bacilonosič.
Vstupní branou infekce je trávicí ústrojí, porušená kůže a dýchací cesty. K nákaze může dojít rovněž transplacentární cestou, z těhotné na plod. Inkubační doba u tohoto onemocnění kolísá od 3 do 70 dnů. Tato bakterie je typická tím, že se dobře množí i v chladném prostředí. Onemocnění je častější u osob s oslabenou imunitou a u těhotných žen.
Průběh onemocnění listeriózou kolísá od lehkých, bezpříznakových nákaz až po smrtelná onemocnění. K léčení se používají antibiotika a jejich kombinace.
V současné době se stává v ČR vážným zdravotnickým problémem infekce vyvolávaná požitím potravy nakažené bakterií Listeria monocytogenes.
listerie monocytogenes se vyskytuje v odpadních vodách, půdě a výkalech zvířat, zelenina se může kontaminovat od půdy nebo v případě používání výkalů zvířat jako hnojiva. I zdravá zvířata mohou být bacilonosičem a v případě přípravy pokrmů bez dostatečného tepelného opracování může dojít k nákaze. Ke kontaminaci potravin může dojít i po jejich přípravě či v průběhu přípravy, například se může jednat o různé druhy sýrů, majonézových salátů, paštik, výrobků studené či teplé kuchyně.
horečka, bolesti svalů, nechutenství, průjem, pokud je zasažen nervový systém, tak bolest hlavy, křeče, zmatenost.
žádná specifická prevence proti listerióze neexistuje. Obecná doporučení : důkladně tepelně opracovat syrové potraviny z hovězího, vepřového a drůbežího masa, používat pouze pasteurizované mléko, důkladně omýt syrovou zeleninu před konzumací. Skladovat syrové maso odděleně od již připravených uvařených potravin. Důkladné mytí rukou, nástrojů používaných k naporcovaní syrových potravin.
2007-01-08
Olga Johanidesová
Krajský úřad kraje Vysočina
odbor školství, mládeže a sportu
oddělení organizace školství
Žižkova 57
587 33 Jihlava
e-mail: johanidesova.o@kr-vysocina.cz
tel: 564 602 285
Použité materiály
MZd ČR
Slouží jako pracovní pomůcka pro zařízení v kraji Vysočina
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se