Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Servis pro novináře > Tiskové zprávy


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 
 

Měsíce příprav předchází podzimní světové kuchařské soutěži. Vysočina bude hostit vyhlášenou Trophée Mille

gastro
Pouze týmy z osmi středních škol budou mít už v listopadu jedinečnou šanci bojovat o prestižní francouzskou kulinářskou cenu Philippa Milla, vyhlášeného francouzského šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami, tedy nejvyšším světovým gastronomickým oceněním. „Tým kolem Philippa Milla svěřil organizaci českého kola soutěže Kraji Vysočina. Fakticky je Česká republika prvním mimofrancouzským státem, kde se bude o titul bojovat. Pro Kraj Vysočina je to obrovská čest, ale i závazek a obrovská výzva,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.
 

 
 

Pro pořádání českého celostátního kola byla vybrána Vysočina. Prezident soutěže Philippe Mille opakovaně navštívil Jihlavu a prohlédl si provozy krajem zřizovaných hotelových škol, jako porotce i pozorovatel byl přítomen místním soutěžím a na základě získaných poznatků nabídl Kraji Vysočina pořadatelství. Svou roli jistě hrála i úspěšná účast vysočinských hotelových škol v mezinárodních kolech přímo ve Francii.

Kraj Vysočina vytipoval pro lokaci soutěže několik veřejných míst, jako nejvhodnější se nakonec ukázalo uspořádání soutěže v prostorách obchodního centra CityPark, kde soutěž bude 16. listopadu 2019 probíhat. V nákupní galerii budou pouze pro tento účel postavena čtyři plnohodnotná kuchyňská studia, ve kterých se bude osm dvoučlenných týmů střídat. „Podmínkou je smíšený tým kuchaře a cukráře s tím, že povinnými surovinami budou králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny. Například ve Francii jsou obrovskou motivací pro soutěžní týmy členové poroty – vždy jde o národní gastronomickou elitu. I v tomto směru můžeme slíbit, že bude česká verze věrnou kopií – pozvání do české poroty přijali renomovaní a uznávaní šéfkuchaři Pavel Mareš, Tomáš Popp, Jan Horký, Ondřej Slanina a originální cukrářka Iva Roháčová,“ prozrazuje radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová s tím, že sám Philippe Mille, jako prezident soutěže na sebe převzal roli nestranného pozorovatele, prostředníka mezi nadějnými kuchaři a porotou a také rádce soutěžních týmů.

 

Vítězný tým prvního českého ročníku Trophée Mille postoupí do mezinárodního finále soutěže ve Francii v roce 2020. Na tento rok je připravován jubilejní desátý mezinárodní ročník.

Už v tuto chvíli mohou hotelové školy z celé České republiky získat informace o českém kole gastronomické soutěže na speciálně připravených stránkách https://www.trophee-mille.fr/ceska-republika/, kde jsou ke stažení pravidla soutěže. Kontaktní osobou pro účely soutěže je Jana Hadravová, odbor školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Kraje Vysočina, Jihlava, tel.: 564 602 977, e-mail: soutezmille@kr-vysocina.cz

 

Trophée Mille Česká republika je gastronomická soutěž, během níž je vítána veřejnost v roli pozorovatelů. Nic nebude probíhat za zavřenými dveřmi. Veřejnost tak uvidí všechny pracovní postupy soutěžních týmů i hodnocení poroty. Soutěž bude součástí velké celodenní akce pro veřejnost, která se v CityParku Jihlava bude 16. listopadu 2019 konat pod názvem Gurmet den s Krajem Vysočina.


FOTO: S šéfkuchařem Philippe Mille se české týmy potkali na jeho gastrosoutěži v Remeši, on sám v roce 2018 vařil společně s týmem Gastroakademie Kraje Vysočina na jihlavské střední škole služeb.

soutěž   

Philipe MillePhilipe Millejídlo

  • Jan Skála, odbor sekretariátu hejtmana
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 24.7.2019 / 24.7.2019

Počet návštěv: 7650
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek