Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > COVID-19


 

Mezinárodní finále Trophée Mille v Remeši: Mladí kuchaři z Vysočiny budou vařit v michelinské restauraci

Mezinárodní finále Trophée Mille v Remeši: Mladí kuchaři z Vysočiny budou vařit v michelinské restauraci
Vítězové českého kola soutěže mladých kuchařů a cukrářů Trophée Mille, které uspořádal Kraj Vysočina loni v listopadu v Jihlavě, Věra Schusterová a Martin Havlíček se pod vedením svých mistrů na mezinárodní kolo skvěle připravili. Díky profesionálnímu výkonu a s velmi těsným rozdílem bodů obsadili mezi účastníky 4. místo. Věra a Martin, tedy tým České republiky a jejich kouč Daniel Toman z OAHŠ Havlíčkův Brod obdrželi speciální cenu předsedy soutěže, dvoumichelinského šéfkuchaře Philippa Milla. Soutěži týmů ze sedmi zemí dominovali Japonci, ale s nevelkým odstupem za nimi se v těsném závěsu umístili Řekové, Francouzi a Češi.
 

 
 

Za českým týmem se umístili též velmi dobří Poláci, Rakušané a Italové, všichni zástupci elitních škol. V případě týmu České republiky – tedy týmu složeného ze studentů havlíčkobrodské hotelové školy porota oceňovala technickou excelenci, perfektní kooperaci dvojice, skvěle připravené recepty a postupy pro slaný i sladký chod, kdy v povinných surovinách museli použít pstruha, pohankovou mouku, růžový žampion a šampaňské. Zpětná vazba od hvězdných členů poroty, sestávající z patnáctky kuchařů a cukrářů světové úrovně, byla pro studenty velkým přínosem, obrovská radost a téměř šok však přišel na závěr večera po předávání cen, kdy Philippe Mille nabídl brodským studentům stáž nebo práci ve své restauraci v hotelu Domaine Les Crayères v Remeši, čímž znovu vyzdvihl jejich pracovitost. Obecně ocenil výrazně stoupající tendenci kvality českých týmů. Tento úspěch může být motivací pro české hotelové školy zažít soutěž opět letos na podzim na Vysočině a zabojovat o postup do příštího mezinárodního kola.

 

Český tým ve Francii, přímo v místě soutěže, podporoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina Roman Fabeš, který ocenil i fantastickou práci pedagogů. 

 

Poprvé se mezinárodní kolo Trophée Mille odehrálo i v kategorii servisu. S velkým respektem, ale i zvídavostí se přihlásily tři týmy. Brodská hotelovka vyslala velmi šikovnou studentku Veroniku Kouparovou, kterou doprovázeli učitelé Leoš Kubeš a Soňa Havlíková. Část soutěže prověřující schopnosti servisu měla za cíl pozvednout a zviditelnit číšnické řemeslo a zúčastněné i diváky motivovala k prohlubování jejich připravenosti na profesní kariéru. Soutěž vyhrál student z Rakouska, který porazil zástupce Francie i naši Veroniku. Studenti se museli vyrovnat s disciplínami jako správné založení tabule, souhra vína (šampaňského) s jídlem a jeho naservírování, rozeznání a naservírování sýrů, tranšírování pstruha a absolvovali znalostní test. 

 

Přátelské vztahy zástupců Vysočiny s šéfkuchařem Philippem Millem byly potvrzeny i tím, že náš tým provedl i svojí kuchyní. Ostatní týmy, zejména Rakušané a Poláci, projevili velký zájem o charakter dlouhodobého sdílení zkušeností a práce s vysočinskými hotelovými školami.

 

Kraj Vysočina začíná připravovat další ročník národního kola soutěže Trophée Mille, které se uskuteční opět před zraky veřejnosti 5. listopadu 2022 v Jihlavě. 


TropheTropheTrophe

  • Jan Skála, odbor sekretariátu hejtmana
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 30.3.2022 / 30.3.2022

Počet návštěv: 2727
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek