Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Servis pro samosprávu > Zastupitelstvo kraje > Podklady pro jednání


 

Podklady pro jednání

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Mladí kuchaři a číšníci z Třebíče bodovali ve slovenské Nitře

Ilustrační foto
Čtyřčlenné družstvo studentů Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč reprezentuje v těchto dnech společně s Hotelovou školou Ostrava Českou republiku na Gastrofestivalu ve slovenské Nitře. Několikaměsíční intenzivní přípravu a ladění chuťové vyváženosti vysočinského soutěžního menu ocenila porota soutěže bronzem. Zlato si do Třebíče přivezou za perfektní servis číšníci. „Inspirací pro přípravu oceněného menu bylo v případě nejen třebíčského družstva MS ve fotbale. Tématika kopané se během soutěže skloňovala na každém kroku. Celé snažení se neslo v duchu slov britského šéfkuchaře Gordona Ramsay, který se nechal slyšet, že vaření je jako fotbal. Není to práce, je to vášeň. Když se v ní stanete dobří, je to práce snů,“ vzkazuje z místa konání soutěže krajská radní pro oblast školství Jana Fialová.
 

 
 

Osmého ročníku nitranského Gastrofestu se účastní sedm mezinárodních soutěžních týmů zastupujících Slovensko, Českou republiku, Maďarsko, Francii a Chorvatsko. V každém týmu figurují dva kuchaři a dva číšníci. Tandem kuchařů má tři hodiny na přípravu tříchodového menu dle konkrétního zadání. V letošním roce si musely týmy poradit se zpracováním tří druhů masa – chuť hodnotili profesionální šéfkuchaři a majitelé restaurací. Práci číšníků sleduje speciální dvojice komisařů, která prochází mezi soutěžícími, pozoruje jejich práci a obratnost, jejich zručnost při servírování a jistotu při komunikaci s hostem. „V letošním roce jsem mohla sledovat při práci tým soutěžících z Chorvatska. Tým se snažil, podávaly se tamní speciality, ale i jako laik jsem postřehla několik drobností, které by se při profesionální obsluze a přípravě jídla, neměly objevit. I tak to byl pro mě příjemný gastronomický zážitek a jsem pyšná na výsledek vysočinského týmu,“  uvedla Jana Fialová.

 

Soutěžní menu Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč

25. března 2015, Nitra – Gastrofest

 

1. Fenyklový krém s krevetovými nočky

2. Kuřecí prsa pošírovaná, dýňové pyré a omáčka z řapíkatého celeru

3. Smažená vepřová panenka v krustičce, zeleninová rolka a papriková omáčka

4. Pečený tartaráček s mangovou pikantní omáčkou, rýžové rolky

5. Plněné oříškové košíčky s makovou a tvarohovou náplní,  tapioková zmrzlina s levandulí a flambované blumy                         

 

Vítězný pohár přivezou studenti do Třebíče v závěru týdne. Bude umístě na čestném místě v budově školy.

 

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 26.3.2015 / 26.3.2015

Počet návštěv: 10549
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek