Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Servis pro novináře


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 
 

Na Vysočině máme devět nových produktů označených známkou Regionální potravina

Na Vysočině máme devět nových produktů označených známkou Regionální potravina
V Kraji Vysočina přibylo devět nových produktů, které mohou nosit známku kvality Regionální potravina. „Za každou z devíti ustálených kategorií byly vybrány TOP výrobky výjimečných kvalit, které pocházejí svými surovinami i výrobou přímo z regionu. O značku se letos ucházelo celkem 66 produktů od 22 výrobců. Nejsilnější zastoupení měla stejně jako vloni kategorie Ostatní,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.
 

 
 

Hodnotitelská komise se skládala z osmi členů. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.


Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky musí mít pevnou vazbu k regionu, obvykle se jedná o krajové speciality. Známku kvality v krajských soutěžích získají nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.


K  udělení značky Regionální potravina Kraje Vysočina 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících devět výrobků:


 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 

Masné výrobky tepelně opracované

Babiččina paštika

Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.

 

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Náměšťská sušená klobása

Alois Stloukal, Náměšť nad Oslavou

 

 

Sýry, včetně tvarohu

Eidamský SALÁMOVÝ SÝR 40%

LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.

 

Mléčné výrobky ostatní

Jaroměřické Tradiční pomazánkové Šunka s osmaženou cibulkou

Jaroměřická mlékárna, a.s.

 

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Tyčinky lněné

Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí

 

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Prosetínské trubičky

Radka Maršálková Lontrasová, Prosetín

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Medovina z Vysočiny – s příchutí Skořicová

Jiří Sláma, Chlístov

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Brambory konzumní Odrůda: ADÉLA

AUTEX CZ s.r.o.

 

Ostatní

KMÍNOVÝ OLEJ Z PETRÁVČE

Biogas Bohemia spol. s r.o.


Oceněné výrobky získávají právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 418 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Nově ocenění producenti převezmou certifikáty už tuto sobotu 18. 8. 2018 ve 12:30 hodin na Šiklově mlýně, kde se koná Gastrofestival.



 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 13.8.2018 / 13.8.2018

Počet návštěv: 2235
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek