Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Informační technologie > Analýzy a koncepce
Vyberte:
Nabídka pro zařízení školního stravování
Společnost pro výživu a její servisní organizace výživa servis s.r.o. vydala soubory receptur pokrmů pro školní stravování. Receptury jsou zcela přepracovány tak, aby vyhovovaly kvalifikovaným připomínkám z řad uživatelů, současným výživovým a hygienickým požadavkům a zásadám správné výrobní praxe,
Každý díl obsahuje teoretickou část, ze které lze čerpat informace o výživě, stravování, potravinách, správné výrobní a hygienické praxi:
· výživa předškolních dětí, školáků a dospívajících,
· co musíme vědět o výživě,
· jak zajistit zdravotní nezávadnost pokrmů,
· vitamíny a minerální látky,
· suroviny a potravinové výrobky,
· tuky a jejich použití,
· koření pro děti,
· technologie přípravy pokrmů a nápojů,
· ryby,
· základní právní předpisy a jejich uplatnění, spotřební dávky potravin, organizace práce v provozu zařízení školního stravování,
· činnost vedoucí školních jídelen a jejich profesní role,
· vztah k jídlu u dětí a jeho vývoj.
Dávkování potravin je uvedeno v množství pro 10 osob nejvyšší věkové kategorie v hrubé a čisté hmotnosti s průměrnou hmotností 1 porce. Návod na koeficient přepočtu pro mladší strávníky je uveden v pokynech pro užívání receptur. Každá receptura je doplněna propočtem nutričních hodnot v 1 porci pokrmu.
Dávkování potravin je možno upravit podle místních stravovacích zvyklostí, možnost úpravy dávkování také dovolí reagovat na případný vývoj v názorech zdravotníků na doporučenou spotřebu potravin.
Tato rozsáhlá publikace není běžně k dispozici v obchodní síti, jelikož je určena určitému okruhu strávníků, a je možné ji získat u výživaservis s. r.o., Slezská 32, Praha 2.
Přehled doposud používaných receptur pro školní stravování:
Výživa a stravování dětí předškolního věku, autor MUDr. J. Hnátek a kolektiv, SPN 1986
Výživa a stravování žáků základních a středních škol, autor MUDr. J. Hnátek a kolektiv, SPN 1992
Soubor receptur pokrmů pro školní stravování, autor K. Karásek, Společnost pro racionální výživu 1990
Soubor receptur pro stravování žáků základních a středních škol, MŠČSR 1980
Možnost využívání vlastních receptur vhodně přizpůsobených pro danou věkovou kategorii stravovaných.
Olga Johanidesová
Krajský úřad kraje Vysočina
odbor školství, mládeže a sportu
oddělení organizace školství
Žižkova 57
pracoviště Tolstého 15
587 33 Jihlava
e-mail: johanidesova.o@kr-vysocina.cz
tel: 564 602 855
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se