Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Dokumenty odborů > Odbor dopravy a silničního hospodářství > Silniční projekty spolufinancované z prostředků EU > Dotační tituly


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

O víkendu sklářští mistři rozpálí historickou pec

Pec
Poslední srpnový víkend ožije louka v místní části Vlkovsko v Havlíčkově Brodě, kde je postavena funkční replika středověké sklářské pece. „Velice nás těší, že i letos se podaří uvést tuto jedinečnou pec do chodu. A to díky spolupráci Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod se spolkem Skláři Vysočiny. Navíc je připraven velmi zajímavý doprovodný program, který určitě osloví všechny věkové skupiny,“ zve k návštěvě Roman Fabeš, radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.
 

 
 

Replika historické sklářské pece byla poprvé zprovozněna v roce 2016 za účelem výzkumu realizovaného Muzeem Vysočiny Havlíčkův Brod, a to pod vedením tehdejšího ředitele muzea Jiřího Jedličky. Cílem bylo formou experimentální archeologie ověřit, zda stovky let staré dochované teoretické poznatky o postupech při výrobě skla skutečně fungují a upozornit na význam sklářské výroby na Vysočině. Což se podařilo. Proto v loňském roce havlíčkobrodské muzeum avizovalo, že provoz pece bude v roce 2020 posledním a to zejména kvůli tomu, že odborné výzkumné práce byly dovršeny a navíc zprovoznění pece je poměrně časově i finančně nákladnou záležitostí. Naštěstí tato experimentální tavba si získala řadu příznivců, kterým bylo také velmi líto zrušit funkční pec, která nemá v rámci České republiky obdoby. V čele se sklářem Františkem Novákem z Dobronína, který zde osobně v rámci pokusů každý rok tavil sklo, se podařilo seskupit partu nadšenců, která letos naváže na tuto již tradiční akci a obstará materiál, topení i organizační zajištění.  Díky tomu, že se pec stala populární nejenom v odborných kruzích a u škol, má dnes řada různorodých organizací zájem zapojit se do doprovodného programu, který je tak díky tomu obzvláště pestrý.    

 

Hlavní program je připraven na sobotu, kdy si bude možné od 10 do 16 hod. vyzkoušet výrobu sýra, stloukání másla, mletí obilí nebo pražení obilných placek. Prezentována bude i středověká keramika a děti si budou moci sami vyrobit malou keramickou sošku nebo jiný výrobek. Určitě zaujme i část věnovaná mléku, která poodhalí způsob jeho výroby a co všechno se z něj dá ještě dále zhotovit. Chybět nebude ani možnost vyzkoušet si vlastnoručně dojení! Od pátku do neděle si dále zájemci budou moci vyrazit skleněnou minci a samozřejmě občerstvit se dobovými pochutinami.

 

V současnosti je chystání akce v plném proudu. Přípravné práce obnášejí i odvodnění podmáčených luk a dokonce skláři museli opravit i poškozenou část pece. O propagaci se stará havlíčkobrodské muzeum, které připravilo již zmiňovaný doprovodný program, který není pouze o sklářství, ale též o dobových pokrmech či jejich tradiční přípravě. Přesto hlavní náplní zůstává tavení skla dle historických postupů, kdy se nejprve ručně roztopí pec až na 1 400 stupňů a následně se z utavené skloviny vyrobí několik desítek číší a pohárů. Na místě bude možné zakoupit také skleněné výrobky z dílen místních sklářů. Všichni jsou srdečně zváni!

pecpec

  • Jana Komínová, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 26.8.2021 / 26.8.2021

Počet návštěv: 2819
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek