Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Finance > Fond Vysočiny > Rada Fondu Vysočiny > zápisy ze zasedání
Vyberte:
Zmíníme například jogurtovou zmrzlinu, Hallouni - sýr na grilování a také sýr PANÝR, nový plátkový sýr Koliba na zdobení, přepuštěné máslo, pribináček mixík, hermelín s mákem, ledová káva s novou recepturou, tavené sýry v tubách, kde není již potřeba používat nůž na roztírání, řecký jogurt s příchutí karamelu, mléčný nápoj AYARAN, sýr Herold s příchutí oříšku, zrající sýr Václav, kefírové dezerty ve skle, pomazánkové máslo se skyrem a další. Za Českomoravský svaz mlékárenský z. s. vystoupil během zahájení Jiří Kopáček, který představil novou publikaci „Mýty o mléce a mléčných výrobcích“ a uvedl několik statistických údajů za rok 2019 v ČR, a to že spotřeba mléka byla 249 kg/osobu/rok, spotřeba sýru a tvarohu byla 18,5 kg/osobu/rok a spotřeba másla byla 5,4 kg/osobu/rok. Dodávky mléka během 7 měsíců v roce 2020 se zvýšily o 4,7 % a kumulativní cena mléka je 8,58 Kč/l.
„Kraj Vysočina se finančně podílí na Přibyslavských slavnostech a na příští jubilejní rok máme připravenou finanční podporu i pro vydání prezentační publikace,“ sdělil ve svém vystoupení během tiskové konference zástupce Kraje Vysočina Martin Hyský, radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí. „Nabízíme spolupráci vystavovatelům z Vysočiny s prezentací regionálních potravin na akcích Kraje Vysočina, ale i podporu projektů či studií, které by pomohly zemědělcům a zpracovatelům mléčných výrobků k vyjednávání finanční podpory na ministerstvu zemědělství. Obdivujeme kolegialitu mezi zpracovateli mléka a nadále budeme podporovat krátké dodavatelské řetězce. Děkujeme všem mlékařům, kteří i v době koronavirové pandemie zajišťovali svoz mléka a zásobování v obchodech a jsem rád, že z pohledu soběstačnosti hovězího dobytka jsme na 100 % a u mléka na 90 %, “ sdělil v závěru Martin Hyský. Poslední vystupující Jaromír Lebl za Klub sběratelů kuriozit předal ocenění – diplomy vítězným výrobcům sýrů v Anketě o nejlepší sýrovou etiketu roku 2019. Soutěžilo celkem 15 firem se 106 kusy etiket, soutěž má tradici již 30 let a na pomyslné bedně vítězů se ocitli: 3. místo Laktos a. s. Praha, 2. místo Mlékárna Olešnice, RMD, 1. místo A.W., spol. s. r. o. Loštice.
V průběhu prvního dne Přibyslavských slavností probíhá odborné hodnocení 36 přihlášených mléčných výrobků, které jsou rozdělené do čtyř kategorií a v odpoledních hodinách jsou již známí vítězové. Bohužel z důvodu koronavirové pandemie musely být v letošním roce zrušeny ochutnávky mléčných výrobků v atraktivním prostředí radničních sklepů a farní stodoly a divácká soutěž Přibyslavský krajáč. Přesto je pro širokou veřejnost připraven prodej a prezentace mlékárenských výrobků 12. 9. 2020 na Bechyňově náměstí a spolu s tím i bohatý kulturní, hudební a doprovodný program s možností navštívit památky – kostel Narození sv. Jana Křtitele, středověkou štolu pod farou, městské muzeum a gotickou věž.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Zpět do intranetu, Přihlásit se