Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 
 

Odkazy


  • Místní agenda 21
  • bily pruh
  • Gemeinde 21
  • bily pruh
  • Zdravý kraj
  • bily pruh
  • Zapojené obce

  • Obyčtov
  • Pelhřimov
  • Polná
  • Račice
  • Radňovice
  • Radostín
  • Světlá nad Sázavou
  • Telč
  • Třebíč
  • Velké Meziříčí
  • Věžnice
  • Vír
  • Nové Město na Moravě
  • Mirošov
  • Malá Losenice
  • Lípa
  • Křižánky
  • Křídla
  • Kadov
  • Jihlava
  • Chotěboř
  • Chlumětín
  • Humpolec
  • Hodíškov
  • Cikháj
  • Černovice
  • Bory
 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Spolupráce mezi místní Agendou 21 v Kraji Vysočina a programem "Gemeinde 21" v Dolním Rakousku > Projekt


 

Sedm regionů vydalo kuchařku originálních krajových receptů

Sedm regionů vydalo kuchařku originálních krajových receptů
Pod hlavičkou Evropského regionu Dunaj-Vltava vychází v těchto dnech soubor 28 tradičních regionálních receptů charakterizujících kulinářskou rozmanitost partnerských regionů – Horního a Dolního Rakouska, Vysočiny, Dolního Bavorska a okresu Altötting, Horního Falce, Plzeňského a Jihočeského kraje. „Kuchařka nese stopu společných kořenů gastronomie a kromě toho, že může být inspirací v kuchyni, mapuje nejlepší národní speciality, které stojí za to ochutnat třeba na dovolené,“ uvedl k publikaci radní Kraje Vysočina pro regionální rozvoj Martin Hyský.
 

 
 

Každý region je v brožurce zastoupen čtyřmi vybranými recepty.  „Vítězné“ menu, které reprezentuje Kraj Vysočina je složeno z tradiční zelňačky s klobásou, bramborovými knedlíky plněnými uzeným masem, bramborovými vdolky s jablečným pyré a kysanou smetanou a  vysočinskými mrkvanci vonícími po fenyklu a anýzu. „Recepty za naši část publikace prošly před finálním odsouhlasením poctivou ochutnávkou,“ prozradil Martin Hyský s tím, že adeptů na publikování bylo mnohem více, ale redakční rada byla nemilosrdná a zároveň spravedlivá ke všem regionům. Z konkurenčních receptů se v brožuře objevila například houbová kaše z Horní Falce, Horní Rakousko zastupuje tradiční opilý kapucín s rumem, Jižní Čechy bodují s kapří specialitou a oblíbenou kulajdou.

 

Výtisk kuchařky je neprodejný, získat je ho možné v omezené edici na recepci sídla Kraje Vysočina a během roku 2013 na kulinářských akcích podporovaných Krajem Vysočina, na Země Živitelce. „Vzhledem k tomu, že o příruční kuchařku byl velký zájem ještě před vydáním a stejný ohlas očekáváme i po jejím vydání, byla její elektronická podoba zpřístupněna k volnému stažení i na stránkách Evropského regionu Dunaj-Vltava,“ uzavírá Martin Hyský.

 

Evropský region Dunaj-Vltava byl slavnostně založen 30. Června 2012. Akt proběhl symbolicky na lodi při plavbě po Dunaji, kde byly podepsány stanovy ERDV. Členové projektu pocházejí ze tří zemí: Německo, Rakousko, Česká Republika. Region ERDV čítá 6 milionů obyvatel, na ploše 60 000 km², rozkládající se ve třech státech a mluvící dvěma odlišnými jazyky. Jedná se o politicky ustanovené pracovní společenství sedmi regionů. Ty se nachází mezi třemi metropolemi: Prahou, Vídní a Mnichovem. Členové regionu ERDV:Spolková republika Německo: EDM-Verein Niederbayern-Altötting, okres Oberpfalz, Česká republika: Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Kraj Vysočina, Republika Rakousko: země Horní Rakousko, země Dolní Rakousko.

 

 

 

 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 6.8.2013 / 6.8.2013

Počet návštěv: 10859
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek