Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Dokumenty odborů > Odbor ekonomický > Veřejné sbírky


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Veřejné sbírky

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Seminář o netradičním využití brambor v kuchyni inspiroval kuchaře ze školních jídelen Havlíčkobrodska

Vaříme z brambor
Na padesát vedoucích jídelen, kuchařů a kuchařek z mateřských, základních i středních škol z Havlíčkobrodska se sjelo do jídelny Obchodní akademie a Hotelové školy Kyjovská v Havlíčkově Brodě, aby získali nové informace a vyměnili si zkušenosti na semináři nazvaném Brambory zdravá potravina - netradiční užití brambor v kuchyni. „Chceme propagovat brambory jakou zdravou potravinu, která má své nezastupitelné místo nejen v domácnostech, ale i ve školních jídelnách,“ uvedla Jana Exnarová z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod (VÚB). Nejzajímavější částí byla ochutnávka pěti pokrmů z brambor, které uvařili žáci Obchodní akademie a Hotelové školy přímo ve školní kuchyni.
 

 
 

První část setkání se nesla ve znamení přednášek. Vystoupila Dagmar Adámková z Celostátní sítě pro venkov, která přiblížila aktivity sítě zaměřené nejen na brambory. Slova se chopil i Milan Čížek z VÚB, který osvětlil význam brambor ve výživě, Jana Exnarová přidala tipy, jak brambory uvařit, jak je skladovat, jak pracovat s přemrzlými brambory a přidala ještě zajímavosti o bramborech ze světa, a Marie Rasochová z Medipo Agras H B představila novinky v sortimentu konzumních odrůd brambor.


Seminář o netradičním využití brambor připravila Celostátní síť pro venkov ve spolupráci s Krajem Vysočina a VÚB Havlíčkův Brod. Jde o pilotní projekt, který prozatím nemá v žádném jiném kraji obdoby. „Nápad vnikl v reakci na podnět zemědělců z Vysočiny, kteří požadovali větší propagaci pěstování brambor v našem kraji. Chtěli bychom, aby tato zemědělská plodina byla významná nejen pro zemědělce, ale také pro spotřebitele,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina Eva Horná s tím, že brambory jsou se svojí nutriční hodnotou důležité také pro stravování dětí ve školních jídelnách, kde se dají připravit na mnoho zdravých způsobů.


Účastníci semináře ocenili nejen připravené prezentace, ale především ochutnávku připravených pokrmů z brambor. „Myslím, že bychom se mohli některými z receptů inspirovat a zařadit je do jídelníčku naší kuchyně. Inspirace není nikdy dost,“ uvedla vedoucí školní jídelny ZŠ Nuselská Havlíčkův Brod Jaroslava Medová.


Přítomné nejvíce zaujal bramborový chléb a chutnal i bramborový guláš s hlívou ústřičnou nebo bramborové noky se sýrovou omáčkou. Zástupci školních jídelen pak využili čas k výměně zkušeností a sdílení názorů a společně s představiteli pěstitelů a distributorů brambor přišli na to, že nemají kontakty na potenciální partnery a že jim schází informace, na koho se v případě zájmu o spolupráci obrátit. „Ze setkání vyplynulo, že by bylo velmi prospěšné připravit seznam školních jídelen a naopak regionálních producentů brambor, kteří jsou ochotni do škol brambory dovážet a podpořit tak zdravá jídla z regionálních potravin,“ uzavřela úspěšné setkání koordinátorka Celostátní sítě pro venkov Dagmar Adámková s tím, že pokud se podaří realizovat plán na příští rok, podobné semináře by se mohly uskutečnit postupně v každém z pěti okresů Vysočiny.



 
 
Zodpovídá: Mgr. Monika Brothánková
Vytvořeno / změněno: 16.11.2016 / 16.11.2016

Počet návštěv: 5162
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek