Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kancelář Kraje Vysočina v Bruselu > O kanceláři


 

Školní jídelny se vrací k tradičním receptům, vaří i diety

Školní jídelny se vrací k tradičním receptům, vaří i diety
V Kraji Vysočina je aktuálně 469 zařízení školního stravování. Za padesát let jejich existence se na jídelních lístcích objevily stovky různých jídel, jejich pestrosti dávaly normy různý význam, v poslední době se školní stravovny soustřeďují především na energetickou a biologickou hodnotou stravy, a to podle věku strávníků, kterému jsou výživové normy přizpůsobovány. „Každá porce by měla obsahovat základní živiny jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, stopové prvky, vitaminy. Jde o poměrně složité propočty, které sledují průměrnou měsíční spotřebou vybraných druhů potravin na strávníka a den, které stanoví příslušná vyhláška ministerstva školství a zdravotnictví. Měsíční spotřeba vybraných potravin odpovídá průměru s přípustnou tolerancí + - 25% s výjimkou tuků, kde množství volných tuků představuje horní hranici, množství zeleniny, ovoce, luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je žádoucí zvýšit,“ uvádí Olga Johanidesová z krajského úřadu, která školní jídelny na Vysočině metodicky ve
 

 
 

 „Každá porce by měla obsahovat základní živiny jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, stopové prvky, vitaminy. Jde o poměrně složité propočty, které sledují průměrnou měsíční spotřebou vybraných druhů potravin na strávníka a den, které stanoví příslušná vyhláška ministerstva školství a zdravotnictví. Měsíční spotřeba vybraných potravin odpovídá průměru s přípustnou tolerancí + - 25% s výjimkou tuků, kde množství volných tuků představuje horní hranici, množství zeleniny, ovoce, luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je žádoucí zvýšit,“ uvádí Olga Johanidesová z krajského úřadu, která školní jídelny na Vysočině metodicky vede.

 

Určité úpravy stravy v nabídce školních jídelen si v současné době žádají i zdravotní specifika strávníků. V minulém roce vařilo 16 jídelen v regionu navíc speciální bezlepkovou dietu, pět z nich navíc nabízelo i dietu diabetickou. V letošním školním roce zabezpečuje dietní stravování vlastní přípravou diet už 20 jídelen. Navíc u všech škol je možnost donášky vlastní dietní stravy, školní jídelny zajistí regeneraci pokrmu a výdej strávníkovi. „Zejména ve školních jídelnách  mateřských škol je reagováno i na přizpůsobené školní stravování z důvodu alergie. Vždy je s rodiči malých strávníků dohodnut individuální postup na základě lékařského doporučení. Je to obrovský posun oproti minulosti, kdy vlastní nebo speciální menu nebylo akceptováno a děti s jinými výživovými potřebami tak byly ve svém důsledku ze stravování vyloučeny,“ uzavírá Olga Johanidesová.

 

Denně se ve školních jídelnách na Vysočině odstravuje více než 68 tisíc dětí, žáků a studentů, více než 10 tisíc pracovníků škol a 11 tisíc cizích strávníků.

Samotné vaření je v rukou 363 vedoucích školních jídelen, 1064 kuchařů, 381 pomocných sil, 21 cukrářů a řezníků a 71 technicko-hospodářských pracovníků.

 

 

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 10.10.2014 / 10.10.2014

Počet návštěv: 3959
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Kancelář Kraje Vysočina v Bruselu, 20/22, Rue du Commerce, 1000 Brusel Ixelles, Belgie, e-mail: info@vysocina.eu
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek