Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Kultura a památky > Kulturní a přírodní dědictví Kraje Vysočina
Kraj Vysočina zřizuje celkem 68 školních jídelen a výdejen. Péče o ně resp. jejich postupná modernizace v podobě rekonstrukcí a dovybavování představuje skutečně nemalé prostředky. Od vzniku Kraje Vysočina prošly téměř všechny krajské školní jídelny modernizací gastro techniky a vybavní, stavebně vyhovují náročným normám EU. „V současné době je ve fázi generálních oprav a úprav jídelna Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště v Pelhřimově. V nových prostorách už obědvají studenti Střední školy obchodu a služeb v Jihlavě, Hotelové školy v Třebíči, Střední školy řemesel a služeb v Moravských Budějovicích, dále na Gymnáziu a Střední odborné škole v Ledči nad Sázavou. Výuková centra budoucích kuchařů a cukrářů jsou vybudována v Havlíčkově Brodě i Jihlavě,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.
Moderní a zdravé školní jídelny dnes nabízí strávníkům bohatý výběr pokrmů z regionálních surovin. Moderní technologií se dá vařit i přes noc bez pomoci kuchaře. Druhý den máte k dispozici například šťavnaté a křehké hovězí maso nebo konfitovanou drůbež a vepřovou panenku. „První školní jídelna, která uváděla regionální potraviny na jídelní lístek společně s energetickou hodnotou pokrmu byla Školní jídelna Domova mládeže v Jihlavě. Z regionálních potravin dlouhodobě vaří také jihlavská Střední škola obchodu a služeb,“ uvádí příklady Olga Johanidesová. V minulosti podpořil Kraj Vysočina zdravé jídelny i grantovým programem Zdravé školní stravování. Díky němu se mohli studenta sami podílet na tvorbě jídelních lístků, pořádali akce na „stravovací téma“ nebo pořádali ochutnávky. Zdravé stravování na všech úrovních v regionu podpořily i projekty Zdravá škola nebo Naše školka.
Školní jídelny se dnes nemalou měrou podílí na utváření správných stravovacích návyků u dětí, plní přísné nutriční požadavky na vyváženou a pestrou stravu.
Olga Johanidesová, referent pro školní stravování v Kraji Vysočina:
I když jsme mnozí z nás nebyli na počátku cesty vzniku školního stravování před padesáti lety, myslíme si, že jsme společně se všemi zřizovateli školních jídelen v kraji ušli od prvních krůčků školního stravování až do rázné chůze v současnosti velký kus cesty. Dráha, která nás čeká, je rychlejší, různě klikatá, s vidinou jediného cíle: „Střídmě z pestrého stolu pro naše děti prostřednictvím kvalitních surovin zpracovaných šetrně moderní technologií vzdělanými pracovníky školního stravování!“
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se