Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 
 

Odkazy


  • Místní agenda 21
  • bily pruh
  • Gemeinde 21
  • bily pruh
  • Zdravý kraj
  • bily pruh
  • Zapojené obce

  • Obyčtov
  • Pelhřimov
  • Polná
  • Račice
  • Radňovice
  • Radostín
  • Světlá nad Sázavou
  • Telč
  • Třebíč
  • Velké Meziříčí
  • Věžnice
  • Vír
  • Nové Město na Moravě
  • Mirošov
  • Malá Losenice
  • Lípa
  • Křižánky
  • Křídla
  • Kadov
  • Jihlava
  • Chotěboř
  • Chlumětín
  • Humpolec
  • Hodíškov
  • Cikháj
  • Černovice
  • Bory
 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Spolupráce mezi místní Agendou 21 v Kraji Vysočina a programem "Gemeinde 21" v Dolním Rakousku > Projekt


 

Sladká královna Vysočiny - jihlavská cukrářka Marie Homolová

Homolova
Už třetí generace rodiny Homolů cukraří v Jihlavě. Na začátku již téměř dvacetileté rodinné tradice bylo rozhodnutí rodiny založit cukrárnu - v Jihlavě U brány. Tradici odstartovala Marie Homolová, která dnes obdržela od Společenstva cukrářů ČR Řád sv. Ambrože 1. třídy s řetězem. "Jde o výjimečné ocenění za celoživotní přínos svému oboru," uvedl Květoslav Hvězda, prezident Společenstva.
 

 
 

Marie Homolová pracovala po vyučení 23 let jako vedoucí potravinářské výroby, po revoluci s rodinou otevřela v Jihlavě soukromé cukrářství. "První rok pracoval každý, kdo měl ruce a nohy. Začátek byl těžký, na vše jsme si museli půjčit a vše splácet," uvedla Marie Homolová. Dnes vyhlášenou jihlavskou cukrárnu U brány vede její dcera Miroslava Caklová se svým synem. V sortimentu cukrárny, která se pyšní republikovým titulem Cukrárna roku 2004 a pravidelně dodává cukrářské zboží na Pražský hrad, jsou zhruba dvě desítky vlastních originálních zákusků. "Patrně nejznámější a vlastně i jeden z prvních je náš jogurtový dort. Ten už vyhrál několik cen zdravé výživy," připomněla M. Homolová.

 

Týdně v rodinné cukrárně spotřebují desítky kilogramů mouky, tisíce vajec a stovky kilogramů másla a cukru. "Vysočina je potravinami, které snesou měřítko velmi vysoké kvality prostoupená. Od letošního roku jsou těm nejlepším regionálním produktům udělovány značky Vysočina - regionální produkt. V případě cukrářských výrobků vidím velký potenciál pro certifikaci," uvedl hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

 

V současné době je v cukrářské výrobě v ČR, podle odhadu Společenstva cukrářů ČR, zaměstnáno zhruba 40 tisíc lidí.

Řád sv. Ambrože za celoživotní práci v roce 2005 získal od Společenstva cukrářů ČR i Jan Hruška z Havlíčkova Brodu.

Jitka Svatošová, tisková mluvčí
Krajský úřad kraje Vysočina
tel.: 724 650 123
 
 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 10.10.2008 / 10.10.2008

Počet návštěv: 23135
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek