Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Informační technologie > Metodiky
Na prvním místě se nakonec umístil tým z domácí Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod ve složení Lukáš Gažák a Nela Pálková, který za svůj rolovaný filírovaný králičí hřbet obalený v pistáciích a serranu s variací špenátového a dýňového pyré od poroty získal celkem 308 bodů. Druhý skončil tým OA a HŠ Třebíč (Ondřej Procházka, Valerie Sýkorová) a třetí příčku obsadil Dominik Vlček a Iveta Vokurková z OA, SZŠ a SOŠS Jihlava.
Úkolem každého dvoučlenného týmu bylo během časového limitu dvou hodin připravit hlavní chod s omáčkou a dvěma přílohami ve čtyřech porcích. Soutěžící z řad žáků středních gastronomických škol Kraje Vysočina museli povinně použít králičí hřbet a brambory, ostatní ingredience už volili podle svého uvážení.
Jejich kuchařské výtvory hodnotily dvě poroty. První, v čele s předsedou Jiřím Roithem, absolventem mezinárodní gastronomické školy The International Culinary Schools at The Art Institutes ve Vancouveru v Kanadě a kuchařem v top restauracích Toronta v jedné osobě, hodnotila vzhled pokrmu, originalitu a kreativitu, úroveň prezentace, konzistenci a v neposlední řadě chuť a vůni. „Snažili jsme se jednotlivým týmům říci konstruktivní kritiku, která jim pomůže se v kuchařském řemesle posunout dál. Společnou chybou většiny soutěžících bylo, že u suššího králičího hřbetu používali zbytečně vysoké teploty. Je to ale dáno tím, že ještě nemají tolik zkušeností a srovnání technik úpravy masa různými technikami,“ řekl předseda poroty Jiří Roith.
Druhá odborná komise byla složená z učitelů odborného výcviku gastronomických škol v Jihlavě, Třebíči a v Havlíčkově Brodě. Hodnotila hlavně práci v kuchyni, technickou zručnost, dodržování hygienických pravidel, ale také týmovou spolupráci a nakonec i úklid prostor.
„První ročník jsme úspěšně zvládli a věřím, že jsme nastolili tradici, která by mohla v dalších letech pokračovat. Určitě chceme zorganizovat druhý ročník soutěže a dál podporovat mladé a šikovné kuchaře na Vysočině,“ uvedl ředitel Obchodní akademie a Hotelové školy Jiří Forman s tím, že pro další ročníky soutěže plánují zapojit studenty z partnerských regionů Kraje Vysočina, například z Nitranského samosprávného kraje nebo z Dolního Rakouska.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se