Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Dokumenty odborů > Odbor informatiky > Fond Vysočiny - Grantové programy pro oblast ICT > Úspěšné projekty Fondu Vysočiny
Vyberte:
Minulý týden se v Remeši ve francouzském regionu Champagne-Ardenne uskutečnila mezinárodní soutěž pod záštitou celosvětově známého šéfkuchaře Philippa Milla, držitele Michelinské hvězdy. Soutěže se kromě týmu z Kraje Vysočina zúčastnily nejlepší školní týmy z francouzského regionu Champagne-Ardenne, Nitranského samosprávného kraje na Slovensku a švédského regionu Vastmanland. Soutěž zorganizoval Úřad regionální rady Champagne-Ardenne.
„Vzhledem k tomu, že s přípravou podobné soutěže jsme zatím neměli zkušenosti, uspořádali jsme v letošním roce soutěž pouze pro naše evropské partnerské regiony. V příštím roce bychom rádi soutěž rozšířili a přizvali do ní také týmy z Číny, Ruska, Maroka, Toga či Beninu,“ vysvětluje výběr školních týmů vedoucí mezinárodního oddělení regionu Champagne-Ardenne pan Abderrahim El Khantour.
Střední hotelová škola v gastrosoutěži umístila na zaslouženém druhém místě. „Francouzská gastronomie je zapsána na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO, a proto byla soutěž dobrou příležitostí pro školu jak z odborného hlediska, tak z hlediska získávání nových kontaktů a partnerů v zahraničí,“ uvedla Martina Richtová Tomšů z oddělení vnějších vztahů sekretariátu hejtmana a doplnila, že vítězem se stal francouzský tým, ale hodnocení bylo velmi těsné.
Každé soutěžní družstvo dostalo tříhodinový limit na přípravu svého menu, které následně muselo prezentovat před odbornou porotou v angličtině. Eva Jandásková a Vojtěch Poskočil připravili marinovaná kuřecí prsa v jogurtu obalovaná v toustovém chlebu, kuřecí terinu s červenou čočkou a špenátem, dušený celer s jablky a červenou řepou a bramborovo-dýňové taštičky plněné žampiony a cuketou s omáčkou ze sušených švestek a vlašských ořechů. V porotě pro hodnocení pokrmů zasedli přední odborníci v gastronomii například šéfkuchař hotelu Ritz v Paříži nebo sám šéfkuchař Philippe Mille.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se