Upozornění na změny některých
právních předpisů pro školní stravování
platné od 2008
- s účinností od 1. ledna 2008 platí novela
školského zákona č. 561/2004 Sb., zákonem č. 343/2007 Sb.,
kterým se významně mění pravidla poskytování školního stravování dětem
z tzv. třetích zemí,
- školní stravování se od 1. ledna 2008 poskytuje
za stejných podmínek všem dětem, a to i těm, jejichž rodiče u nás nemají
trvalý pobyt a statut rezidenta, jak tomu bylo dosud,
(bližší podmínky uvedeny v § 20 odstavec 1 až 3
včetně poznámek pod čarou č. 13 až 13f
zákona č. 343/2007 Sb.)
- s účinností od 1. ledna 2008 platí novela
zákoníku práce č. 262/2006 Sb., zákonem
č. 362/2007 Sb., kterým vznikají
tyto nejzákladnější změny: nová úprava ustanovení o jmenování na vedoucí pracovní místo v
§ 33, nově katalog míst, na něž se jmenuje povinně a kde to tak nestanoví
jiný zákon,
zrušení omezení 6hodinovou směnou a 30hodinovým
týdnem u zaměstnanců mladších 18 let,
uvádění
v platovém výměru termín a místo výplaty,
nová
úprava pracovního volna s náhradou platu při zvyšování kvalifikace, na
státní zkoušku na VŠ nově 40 dnů,
uvedení
pojmosloví § 391do souladu se školským zákonem
- s účinností od 1. února 2008 platí novela
vyhlášky č. 84/2005 Sb., o
nákladech
na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích
zřízených územními samosprávnými celky ve znění vyhlášky č. 94/2005 Sb.
Tato novela má číslo 17/2008 Sb., a týká se zaměstnanců naprosté
většiny mateřských, základních a středních škol, které jsou zřizovány
kraji a obcemi:
- v § 3 odst. 3
se v novele jedná o upřesnění, za jakou cenu poskytnout
hlavní jídlo žákům a studentům, za jakých podmínek lze použít fond
kulturních a sociálních potřeb; fond kulturních a sociálních potřeb je
však mimo jiné tvořen pouze z odměn a ostatních plnění za činnost
žáků středních odborných učilišť nebo speciálních odborných učilišť,
odborných učilišť a učilišť. Příspěvek z fondu kulturních a
sociálních potřeb tedy může být poskytnut pouze žákům a studentům těch
středních škol, kteří byli přijati do učení před nabytím účinnosti zákona
č. 561/2004 Sb. Ostatním žákům a studentům může být závodní stravování
poskytnuto za cenu surovin,
- § 3 odst. 4 a 5 upřesnil zabezpečení závodního
stravování též zaměstnancům při výkonu práce přesčas. Neplatí již dřívější
podmínka během stanovené pracovní směny. Dále se zvyšuje délka směny,
kdy má zaměstnanec nárok na druhé
hlavní jídlo z 10 hodin na 11 hodin. Vzhledem k tomu, že jsou
započítány i přestávky v práci, nedojde zřejmě k žádným změnám.
Ustanovení se rovněž přizpůsobuje terminologii zákoníku práce,
- § 3 odst. 7 zdůrazňuje minimální dobu
přítomnosti v práci, a to 3 hodiny, při které je možno poskytnout
jedno hlavní jídlo v kalendářním dni za úhradu ve výši pořizovací
ceny surovin pro zaměstnance činné u organizace na základě dohod o pracích
konaných mimo pracovní poměr, a pokud je to umožněno kolektivní smlouvou
nebo stanoveno vnitřním předpisem,
- § 3 odst. 8 řeší stravování zaměstnanců, kteří
se přímo podílí na přípravě nebo výdeji jídel, nová formulace ruší dřívější
povinnost uhradit za stravování sníženou cenu. Vypadlo totiž ustanovení o
tom, že zaměstnanec, který ji nechce uhradit, musí prokázat, že se
v zařízení nestravuje. Zaměstnanec musí odpracovat minimálně 3
hodiny, aby se mohl stravovat a za stravování zaplatit stejnou částku,
jako ostatní zaměstnanci. Zaměstnanci ve vlastním zařízení závodního
stravování stanoví stejné podmínky jako pro ostatní zaměstnance,
- § 5 odst. 2 upravuje nárok na poskytnutí
hlavních jídel u zaměstnavatele zajišťujícího závodní stravování
prostřednictvím jiného poskytovatele stravovací služby, jako u organizací,
které mají vlastní zařízení závodního stravování. Podle původního znění
např. nemohl zaměstnanec, který odpracoval více než 3 hodiny a pak odjel
na pracovní cestu, odebrat hlavní jídlo u poskytovatele závodního
stravování na základě smlouvy, zaměstnanci organizace, která má vlastní
stravovací zařízení, tomu nic nebránilo,
- v § 6a odst. 2 písm. b) - odběr dalšího hlavního jídla spadá do
doby, kdy vlastní zařízení závodního stravování nepracuje – jedná se o
jinak formulované umožnění výjimky, kdy organizace, která má vlastní
stravovací zařízení, může poskytnout stravování jiným způsobem např. u jiné organizace nebo
poskytnutím stravenky nejen u dalšího hlavního jídla, ale již u prvního
hlavního jídla,
- § 6a se doplnil o odstavec 4 který znamená
určitou volnost, která dříve nebyla možná, lze uzavřít smlouvy
s několika různými poskytovateli závodního stravování i pro
zaměstnance jedné školy.
Podklady
použity z článku Společnosti pro výživu, autor Ing. Ludmila Věříšová,
CSc.
- zákon č. 27/2008, kterým se mění zákon č.
250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve
znění pozdějších předpisů, který v
§ 28 rozšiřuje možnosti hospodaření příspěvkových organizací s prostředky
a dotacemi Evropské unie
- zákon č. 34/2008 Sb., kterým se mění zákon č.
185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění
pozdějších předpisů mění mimo jiné povinnosti při přepravě odpadů
- vyhláška č. 107/2008 Sb., kterou se mění
vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování od 1. dubna 2008 v příloze
č. 2 takto:
Finanční limity na nákup potravin
Věkové
skupiny strávníků, Finanční limity
hlavní a
doplňková jídla Kč/de/strávník
1.
Strávníci do 6 let
snídaně 5,50
až 10,50
přesnídávka 4,50
až 7,00
oběd 11,00 až 20,00
svačina 4,50
až 7,00
večeře 9,50 až 14,50
Celkem
(celodenní) 35,00 až 59,50
na nápoje 2,00
až 4,00
2.
Strávníci 7 – 10 let
snídaně 7,00
až 11,50
přesnídávka 5,50
až 9,50
oběd 13,00 až 26,00
svačina 4,50
až 7,00
večeře 11,00 až 20,00
Celkem
(celodenní) 41,50 až 66,00
3.
Strávníci 11 – 14 let
snídaně 7,50
až 12,50
přesnídávka 5,50
až 9,50
oběd 15,00 až 27,50
svačina 4,50
až 7,00
večeře 12,00 až 22,00
Celkem
(celodenní) 44,50 až 78,50
4.
Strávníci 15 a více let
snídaně 7,50
až 13,50
přesnídávka 5,00
až 9,50
oběd 16,00 až 29,50
svačina 3,50
až 5,00
večeře 14,00 až 27,50
Celkem
(celodenní) 46,00 až 85,00
II. večeře 7,00
až 12,50
Strávníkům
ze tříd se sportovním zaměřením, strávníkům vykonávajícím sportovní přípravu a
strávníkům v konzervatoři připravujícím se v oboru tanec lze úměrně
se zvýšením výživových dávek zvýšit horní limit na nákup potravin. Výsledná
částka se zaokrouhlí na padesátihaléře nahoru.
Do
věkových skupin jsou strávníci zařazování na dobu školního roku, ve kterém
dosahují věku podle bodů 1 až 4.
21.04.2008
Olga
Johanidesová
Krajský
úřad kraje Vysočina
odbor
školství, mládeže a sportu
oddělení
organizace školství
Žižkova 57
pracoviště
Tolstého 15
587
33 Jihlava
e-mail:
johanidesova.o@kr-vysocina.cz
tel: 564
602 855