Upozornění na změny některých
právních předpisů pro školní stravování 
platné od 2008
 
 
 - s účinností od 1. ledna 2008 platí novela
     školského zákona č. 561/2004 Sb., zákonem č. 343/2007 Sb.,
     kterým se významně mění pravidla poskytování školního stravování dětem
     z tzv. třetích zemí, 
 
 - školní stravování se od 1. ledna 2008 poskytuje
     za stejných podmínek všem dětem, a to i těm, jejichž rodiče u nás nemají
     trvalý pobyt a statut rezidenta, jak tomu bylo dosud,
 
(bližší podmínky uvedeny v § 20 odstavec 1 až 3
včetně poznámek pod čarou č. 13 až 13f 
zákona č. 343/2007 Sb.)
 
 
 - s účinností od 1. ledna 2008 platí novela
     zákoníku práce č. 262/2006 Sb., zákonem 
     č. 362/2007 Sb., kterým vznikají 
     tyto nejzákladnější změny: nová úprava ustanovení  o jmenování na vedoucí pracovní místo v
     § 33, nově katalog míst, na něž se jmenuje povinně a kde to tak nestanoví
     jiný zákon, 
zrušení omezení 6hodinovou směnou a 30hodinovým
týdnem u zaměstnanců mladších 18 let,
uvádění
v platovém výměru termín a místo výplaty,
nová
úprava pracovního volna s náhradou platu při zvyšování kvalifikace, na
státní zkoušku na VŠ nově 40 dnů,
uvedení
pojmosloví § 391do souladu se školským zákonem 
 
 - s účinností od 1. února 2008 platí novela
     vyhlášky č. 84/2005 Sb., o 
     nákladech 
     na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích
     zřízených územními samosprávnými celky ve znění vyhlášky č. 94/2005 Sb.
     Tato novela má číslo 17/2008 Sb., a týká se zaměstnanců naprosté
     většiny mateřských, základních a středních škol, které jsou zřizovány
     kraji a obcemi: 
 - v § 3 odst. 3 
     se v novele jedná o upřesnění, za jakou cenu poskytnout
     hlavní jídlo žákům a studentům, za jakých podmínek lze použít fond
     kulturních a sociálních potřeb; fond kulturních a sociálních potřeb je
     však mimo jiné tvořen pouze z odměn a ostatních plnění za činnost
     žáků středních odborných učilišť nebo speciálních odborných učilišť,
     odborných učilišť a učilišť. Příspěvek z fondu kulturních a
     sociálních potřeb tedy může být poskytnut pouze žákům a studentům těch
     středních škol, kteří byli přijati do učení před nabytím účinnosti zákona
     č. 561/2004 Sb. Ostatním žákům a studentům může být závodní stravování
     poskytnuto za cenu surovin,
 
 - § 3 odst. 4 a 5 upřesnil zabezpečení závodního
     stravování též zaměstnancům při výkonu práce přesčas. Neplatí již dřívější
     podmínka během stanovené pracovní směny. Dále se zvyšuje délka směny,
     kdy má zaměstnanec nárok  na druhé
     hlavní jídlo z 10 hodin na 11 hodin. Vzhledem k tomu, že jsou
     započítány i přestávky v práci, nedojde zřejmě k žádným změnám.
     Ustanovení se rovněž přizpůsobuje terminologii zákoníku práce,
 
 - § 3 odst. 7 zdůrazňuje minimální dobu
     přítomnosti v práci, a to 3 hodiny, při které je možno poskytnout
     jedno hlavní jídlo v kalendářním dni za úhradu ve výši pořizovací
     ceny surovin pro zaměstnance činné u organizace na základě dohod o pracích
     konaných mimo pracovní poměr, a pokud je to umožněno kolektivní smlouvou
     nebo stanoveno  vnitřním předpisem,
     
 
 - § 3 odst. 8 řeší stravování zaměstnanců, kteří
     se přímo podílí na přípravě nebo výdeji jídel, nová formulace ruší dřívější
     povinnost uhradit za stravování sníženou cenu. Vypadlo totiž ustanovení o
     tom, že zaměstnanec, který ji nechce uhradit, musí prokázat, že se
     v zařízení nestravuje. Zaměstnanec musí odpracovat minimálně 3
     hodiny, aby se mohl stravovat a za stravování zaplatit stejnou částku,
     jako ostatní zaměstnanci. Zaměstnanci ve vlastním zařízení závodního
     stravování stanoví stejné podmínky jako pro ostatní zaměstnance, 
 
 - § 5 odst. 2 upravuje nárok na poskytnutí
     hlavních jídel u zaměstnavatele zajišťujícího závodní stravování
     prostřednictvím jiného poskytovatele stravovací služby, jako u organizací,
     které mají vlastní zařízení závodního stravování. Podle původního znění
     např. nemohl zaměstnanec, který odpracoval více než 3 hodiny a pak odjel
     na pracovní cestu, odebrat hlavní jídlo u poskytovatele závodního
     stravování na základě smlouvy, zaměstnanci organizace, která má vlastní
     stravovací zařízení, tomu nic nebránilo,
 
 - v § 6a odst. 2 písm. b)  - odběr dalšího hlavního jídla spadá do
     doby, kdy vlastní zařízení závodního stravování nepracuje – jedná se o
     jinak formulované umožnění výjimky, kdy organizace, která má vlastní
     stravovací zařízení, může poskytnout stravování jiným způsobem  např. u jiné organizace nebo
     poskytnutím stravenky nejen u dalšího hlavního jídla, ale již u prvního
     hlavního jídla,
 
 - § 6a se doplnil o odstavec 4 který znamená
     určitou volnost, která dříve nebyla možná, lze uzavřít smlouvy
     s několika různými poskytovateli závodního stravování i pro
     zaměstnance jedné školy.
 
 
Podklady
použity z článku Společnosti pro výživu, autor Ing. Ludmila Věříšová,
CSc.    
 
 - zákon č. 27/2008, kterým se mění zákon č.
     250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve
     znění pozdějších předpisů, který  v
     § 28 rozšiřuje možnosti hospodaření příspěvkových organizací s prostředky
     a dotacemi Evropské unie
 
 - zákon č. 34/2008 Sb., kterým se mění zákon č.
     185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění
     pozdějších předpisů mění mimo jiné povinnosti při přepravě odpadů
 
 - vyhláška č. 107/2008 Sb., kterou se mění
     vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování od 1. dubna 2008 v příloze
     č. 2 takto:
 
 
 
Finanční limity na nákup potravin
 
Věkové
skupiny strávníků,                                           Finanční limity
hlavní a
doplňková jídla                                          Kč/de/strávník
 
1.
Strávníci do 6 let
snídaně                                                                      5,50
až 10,50
přesnídávka                                                                4,50
až   7,00
oběd                                                                          11,00 až 20,00
svačina                                                                      4,50
až   7,00
večeře                                                                        9,50 až 14,50
Celkem
(celodenní)                                                    35,00 až 59,50
na nápoje                                                            2,00
až   4,00
 
 
2.
Strávníci 7 – 10 let
snídaně                                                                      7,00
až 11,50
přesnídávka                                                                5,50
až   9,50
oběd                                                                          13,00 až 26,00
svačina                                                                      4,50
až   7,00
večeře                                                                      11,00 až 20,00
Celkem
(celodenní)                                                    41,50 až 66,00
            
3.
Strávníci 11 – 14 let
snídaně                                                                      7,50
až  12,50
přesnídávka                                                                5,50
až    9,50
oběd                                                                          15,00 až  27,50
svačina                                                                      4,50
až    7,00
večeře                                                                      12,00 až  22,00
Celkem
(celodenní)                                                    44,50 až  78,50
 
 
4.
Strávníci 15 a více let
snídaně                                                                      7,50
až  13,50
přesnídávka                                                                5,00
až    9,50
oběd                                                                          16,00 až  29,50
svačina                                                                      3,50
až    5,00
večeře                                                                      14,00 až  27,50
Celkem
(celodenní)                                                    46,00 až  85,00
II. večeře                                                            7,00
až  12,50
 
Strávníkům
ze tříd se sportovním zaměřením, strávníkům vykonávajícím sportovní přípravu a
strávníkům v konzervatoři připravujícím se v oboru tanec lze úměrně
se zvýšením výživových dávek zvýšit horní limit na nákup potravin. Výsledná
částka se zaokrouhlí na padesátihaléře nahoru.
Do
věkových skupin jsou strávníci zařazování na dobu školního roku, ve kterém
dosahují věku podle bodů 1 až 4.
 
 
 
 
21.04.2008
 
Olga
Johanidesová
Krajský
úřad kraje Vysočina
odbor
školství, mládeže a sportu
oddělení
organizace školství
Žižkova 57
pracoviště
Tolstého 15
587
33  Jihlava
e-mail:
johanidesova.o@kr-vysocina.cz
tel: 564
602 855