Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kultura a památky > Památky > Památkový fond > památkové rezervace a památkové zóny


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Městská památková zóna Třebíč

MPZ Třebíč
Výstup na kostelní věž sv. Martina v Třebíči nám nabídne nejen pohled na historické centrum města, ale zároveň se takřka na dotek přiblížíme k největším věžním hodinám na evropském kontinentu, jejichž ciferník v průměru dosahuje 5,5 metru. Na vyhlídkovém ochozu tak za tikotu hodin můžeme vnímat krásu města rozkládajícího se před námi.
 

Odkazy


 
 

MPZ TŘEBÍČ

Okres: Třebíč

Obec: Třebíč


Památková zóna v Třebíčí zahrnuje území vnitřního historického města, pak oblast Podklášteří (okolí zámku -bývalý klášter) a Zámostí (židovské město). Centrem historické Třebíče je Karlovo náměstí obklopeno měšťanskými domy. Některé mají ještě goticko – renesanční jádra a bohatou sgrafitovou výzdobu. Nedaleko náměstí stojí kostel sv. Martina s pozdně gotickou městskou věží. Z opevnění historického města se dochovaly jen nepatrné zbytky.

Dějiny města jsou úzce spjaty s klášterem benediktinů, který vznikl na levém břehu řeky Jihlavy již počátkem 12. století. Jedinou dochovanou památkou na klášter je dnes bazilika sv. Prokopa. Klášter zničený za husitských válek byl později přestavěn na renesanční zámek (národní kulturní památka), dnes v něm sídlí muzeum.

Bývalé židovské ghetto (Zámostí) vyrostlo v blízkosti městského jádra na levém břehu řeky. Spolu s bazilikou sv. Prokopa je zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Z urbanistického hlediska představuje evropský unikát, z původní zástavby bylo zbořeno jen pět domů, dochovaly se i obě synagogy. Mimo území památkové zóny již leží židovský hřbitov (národní kulturní památka).

Způsob prohlášení:

Vyhláška o prohlášení území historických jader měst za památkové zóny v Jihomoravském kraji

Vyhlášení ochranného pásma:

Ochranné pásmo pro městskou památkovou zónu Třebíč


 
 
Zodpovídá: Bc. Veronika Švarcová
Vytvořeno / změněno: 7.10.2005 / 6.3.2008

Počet návštěv: 21077
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek