Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Dokumenty odborů > Odbor informatiky > Fond Vysočiny - Grantové programy pro oblast ICT > Úspěšné projekty Fondu Vysočiny


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Fond Vysočiny - Grantové programy pro oblast ICT

Záložky hlavní nabídky

Vyberte:

Výroba sýrů má na Vysočině dlouhou tradici. V anketě lze nyní hlasovat o nejhezčí sýrovou etiketu

Nejtradičnějším a nejtypičtějším odvětvím Vysočiny je zemědělská výroba a její živočišná část má v regionu dlouhodobé zastoupení. Statistiky evidovaly k 1. 4. 2020 v Kraji Vysočina přes 218 tisíc kusů skotu. Významný segment potravinářství pak představuje zpracování mléka a výroba mléčných výrobků, zejména sýrů. „Sýry patří k nejstarším potravinám lidstva a jejich sortiment tvoří nejvýznamnější soubor mlékárenských výrobků, a to nejen pro jejich rozmanitou chuť, přitažlivou vůni, ale zejména pro jejich nezastupitelný význam v naší výživě. Sýry můžeme v našem kraji často zakoupit přímo ze dvora a mnoho producentů mléka vyrábí vysoce kvalitní sýry. Každý z nás by měl pro posílení svého zdraví denně do svého jídelníčku zakomponovat mléčný výrobek a podpořit svým nákupem regionální producenty Kraje Vysočina,“ říká náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Lukáš Vlček.
 

 
 

V Kraji Vysočina hospodaří v zemědělství více než 4 100 subjektů, které mají různou velikost a na krajských akcích a výstavách se prezentují potraviny vyrobené regionálními výrobci. Průměrná  spotřeba konzumního mléka na jednoho obyvatele naší republiky se pohybuje v posledních letech okolo 58 litrů za rok. Sýrů pak  každý z nás zkonzumujeme v průměru 13 kg za rok, z toho 2 kg připadá na tavené sýry, 11 kg nám tedy zbývá na přírodní sýry. Sýry jsou  nejčastěji vyráběny z kravského, ovčího, ale i kozího  mléka. Prezentaci nejrůznějších sýrů nejen našich producentů můžete vidět, ochutnat a nakupovat v rámci tradičních Mlékárenských dnů v Přibyslavi, kde se v letošním roce konal již 29. ročník. Sýr se vyrábí srážením mléka syřidlem nebo kyselinou mléčnou. V některých případech může být ke sražení mléka použita i kyselina, jako vinný ocet nebo citrónová šťáva. Známe sýry, které jsou ochuceny bylinkami, různým kořením, ořechy, šunkou či dalšími přísadami.

O nákupu konkrétního výrobku často rozhoduje u spotřebitelů balení nebo etiketa, a právě nejlepší sýrové etikety hledá už od roku 1973 Klub sběratelů kuriozit. Také letos lze v anketě hlasovat pro 26 zajímavých etiket s novými náměty, které byly na trh uvedeny v roce 2020. Na www.sberatel-ksk.cz mohou hlasující zvolit mezi etiketami tu, která se jim nejvíce líbí z hlediska estetického, grafického i funkčního, k dispozici mají celkem šest hlasů.

 

 

  • Jitka Merunková, odbor životního prostředí a zemědělství
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • tisk@kr-vysocina.cz 

 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 7.12.2020 / 7.12.2020

Počet návštěv: 2652
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek