Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 
 

Odkazy


  • Místní agenda 21
  • bily pruh
  • Gemeinde 21
  • bily pruh
  • Zdravý kraj
  • bily pruh
  • Zapojené obce

  • Obyčtov
  • Pelhřimov
  • Polná
  • Račice
  • Radňovice
  • Radostín
  • Světlá nad Sázavou
  • Telč
  • Třebíč
  • Velké Meziříčí
  • Věžnice
  • Vír
  • Nové Město na Moravě
  • Mirošov
  • Malá Losenice
  • Lípa
  • Křižánky
  • Křídla
  • Kadov
  • Jihlava
  • Chotěboř
  • Chlumětín
  • Humpolec
  • Hodíškov
  • Cikháj
  • Černovice
  • Bory
 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Spolupráce mezi místní Agendou 21 v Kraji Vysočina a programem "Gemeinde 21" v Dolním Rakousku > Projekt


 

Z nitranského Gastrofestu si Vysočina veze stříbro a bronz

ilustrační foto
Čtyřčlenný tým Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč veze z devátého ročníku mezinárodní kulinářské soutěže Gastrofest Nitra stříbro a bronz. Čtyřchodové menu respektující zadání – poklady lesů a víno – připravovala dvojice kuchařek tři hodiny, následná téměř dvouhodinová degustace proběhla pod dozorem nejlepších slovenských šéfkuchařů. „Vysočinské družstvo se na soutěž připravovalo od ledna, náročné bylo především skloubení originálního menu s ideálním druhem vína. V tomto ohledu si tým z Třebíče vysloužil uznání odborné poroty,“ uvedla po slavnostním ceremoniálu radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.
 

 
 

Budoucí kuchařky Nikol Dobšová a Marie Kalinová z Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč připravily menu ve složení:

Terinka ze sladkovodních ryb doplněná mousse z lososa, křenové perly podávané se salátkem z čočky a karotky

Jemná krémová celerová polévka s taštičkou plněnou houbami a špenátem

Jelení panenka pečená v krustičce, podávaná s dýňovým pyré a řapíkatým celerem, doplněná švestkovou omáčkou s černým pivem

Řezy ve stylu brownies s kaštanovou pěnou a rosolem z portského vína, podávané se zmrzlinou z čerstvého fenyklu a flambovanými višněmi

 

Při samotné přípravě musely být respektovány především povinně použité suroviny – např. houby, maso z divočáka nebo jelena a také zpracování jedlých kaštanů a portského vína v případě dezertu. Zástupci všech šesti zúčastněných týmů do svých prezentací zařazovali různé trendy a novinky. Zajímavostí třebíčského týmu bylo využití tzv. molekulární kuchyně při přípravě křenové perly k předkrmu. Také volba fenyklové zmrzliny byla velkou neznámou, ale ve finále zabodovala, stejně jako namíchaný aperitiv od budoucích číšnic  Barbory Škarvadové a Míši Mašterové.

 

Radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová přijala pozvání organizátorů mezinárodní soutěže a kývla spolu s další cca dvacítkou hostů na nabídku laického porotce. „Měla jsem možnost posuzovat právě menu třebíčské střední školy. Povedlo se jim naservírovat skutečně lehké, chutné a dobře vypadající jídlo. I od mých kolegů u stolu měla děvčata velice povzbudivé a pozitivní hodnocení,“ prozradila Jana Fialová.

 

Gastrofest

  •  tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 7.4.2016 / 7.4.2016

Počet návštěv: 4235
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek