Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 
 

Odkazy


  • Místní agenda 21
  • bily pruh
  • Gemeinde 21
  • bily pruh
  • Zdravý kraj
  • bily pruh
  • Zapojené obce

  • Obyčtov
  • Pelhřimov
  • Polná
  • Račice
  • Radňovice
  • Radostín
  • Světlá nad Sázavou
  • Telč
  • Třebíč
  • Velké Meziříčí
  • Věžnice
  • Vír
  • Nové Město na Moravě
  • Mirošov
  • Malá Losenice
  • Lípa
  • Křižánky
  • Křídla
  • Kadov
  • Jihlava
  • Chotěboř
  • Chlumětín
  • Humpolec
  • Hodíškov
  • Cikháj
  • Černovice
  • Bory
 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Spolupráce mezi místní Agendou 21 v Kraji Vysočina a programem "Gemeinde 21" v Dolním Rakousku > Projekt


 

Z receptáře našich předků. Lidová strava čtyř regionů: Jižní Čechy – Jižní Morava – Vysočina – Dolní Rakousko

Z receptáře našich předků. Lidová strava čtyř regionů: Jižní Čechy – Jižní Morava – Vysočina – Dolní Rakousko
Dvojjazyčná publikace Z receptáře našich předků / Aus den Rezeptbüchern unserer Vorfahren je jedním z výstupů dvouleté spolupráce etnografů čtyř regionů – Jižních Čech, Vysočiny, Jižní Moravy a Dolního Rakouska. Jejím cílem je přiblížit stravování našich předků nejen obvyklou výkladovou formou, ale především za pomoci konkrétních receptur a návodů. Čerpá z výsledků terénních výzkumů, ze vzpomínek pamětníků a zachycuje prostou lidovou stravu obyvatel venkova a menších měst na přelomu devatenáctého a první poloviny dvacátého století.
 

 
 

Kniha v praktické kroužkové vazbě je rozdělena do šesti tematických oddílů, které odpovídají nejčastěji podávaným pokrmům a užívaným surovinám – polévky a zavářky, recepty ze zeleniny, luštěnin, obilí a hub, bramborové pokrmy, moučné pokrmy, masité pokrmy a omáčky, publikaci pak uzavírá poslední kapitola se svátečními pokrmy, pečivem a nápoji.  Tato nově vydaná publikace zahrnuje celkem stovku receptů ze všech koutů česko-moravsko-rakouského příhraničí, které jsou kromě úvodního výkladového textu představeny a doplněny i obrázky zachycujícími některé popisované pokrmy či dobové vybavení kuchyní.

 

Svým čtenářům tento receptář přináší nejen čistě teoretické poučení, ale rovněž praktický návod, jak nahlédnout do každodenního života našich pradědečků a prababiček prostřednictvím přirozeného, zdravého a hospodárného stravování.

 

Publikace Z receptáře našich předků / Aus den Rezeptbüchern unserer Vorfahren bude k zakoupení ve vybraných muzeích, galeriích a informačních centrech regionu Vysočina. Knihu je možné také objednat na adrese Muzeum Vysočiny Třebíč. Kontaktní osoba: Zdeňka Mrňová, e-mail: z.mrnova@muzeumtr.cz. 


kuchařka

logo

  • zpráva převzata od Muzea Vysočiny Třebíč, p. o.
  • Ivana Hamáčková, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    tisk@kr-vysocina.cz 
 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 29.9.2020 / 29.9.2020

Počet návštěv: 4185
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek