Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Portál územního plánování a stavebního řádu KrÚ Kraje Vysočina > Oddělení stavebního řádu > Metodiky


 

Začal další ročník Gastroakademie

Začal další ročník Gastroakademie
Pátým rokem otvírá Kraj Vysočina pro vybrané žáky ze čtyř krajských hotelových škol Gastroakademii. V letošním roce bylo slavnostně uvedeno do Gastroakademie osm nováčků. Jde o originální projekt, který má pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech, především kuchař – číšník, využít potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací a prohloubit spolupráci škol a provozoven v celém regionu. „Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků. Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraje na republikové i mezinárodní úrovni,“ říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.
 

 
 

V současné době jsou do projektu Gastroakademie zařazeni vybraní žáci 1.–3. ročníků těchto krajských škol:

• Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí

• Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč

• Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava

• Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

 

Rozšířená praxe je žákům nabízena v restauracích Jelínkovy Vily Velké Meziříčí, Hotelu Slávie Pelhřimov, Kaskády Ledeč nad Sázavou, v Radniční restauraci Jihlava, v restauraci Tři knížata Jihlava a restauraci Buena Vista v Jihlavě. Žáci během dvou školních let projdou provozem vyjmenovaných restaurací, jejich praxe je zaměřena na konkrétní přípravu specifických kuchyní – např. zpracování ryb, příprava steaků nebo tradiční české kuchyně. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní gastrotýmu účastnit se gastronomických událostí – různých, přehlídek, soutěží a kurzů. V rámci projektu  absolvovali žáci například kurz přípravy sushi, kurzy pod vedením šéfa Narodního týmu kuchařů a cukrářů Jana Horkého, žáci 3. ročníků navštívili Symposium Culinary Prague a další. Zajímavá zkušenost byla určitě i účast v národním kole soutěže Tropheé Mille. Gastrotým se rovněž podílel na cateringu nejrůznějších akcí, například Den španělské a mexické kuchyně nebo Svatováclavské podsvícení na Velvyslanectví ČR ve Vídni. 

 

V současné době žáci středních škol zřizované Krajem Vysočina mohou studovat devět oborů se zaměřením na gastronomii.


gastro

gastro

gastro

  • Terezie Doleželová, odbor školství, mládeže a sportu 
 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 6.10.2020 / 6.10.2020

Počet návštěv: 1919
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek