Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Servis pro novináře
Zajímavostí mezi certifikovanými nováčky jsou tzv. vinuté perly. Vinuté perly jsou jedny z nejstarších technologií, první zmínky jsou již v době bronzové. K výrobě je nutný plynový sklářský kahan, který je doplněn dmychadlem. Skleněné tyčinky, tzv. lampovina se nad kahanem taví a navíjí na kovovou tyčku, která je potažena oddělovací hmotou, používám kaolín. Po navinutí základního tvaru se mohou perly dekorovat různými technikami – skleněnou nití, skleněnou drží, případně plátkovým zlatem a stříbrem. Módním hitem jsou 3D efekty a květinové vzory. Každá perla je originálem. V některých zemích jsou oblíbeným exponátem v galeriích a muzeích. Při kompletaci vinutých perel do šperků používán nejčastěji originálně barvené hedvábné šňůrky, tzv. krepsatén, které jsou z dílny paní Hany Čižkové a Martiny Berkové z Jihlavy. Krásně vypadají perly například na malovaném hedvábí.
Klobása Vysočina je vyráběna z vepřového a hovězího masa, soli a směsi koření. Klobása je plněna do přírodních střev a uzena v automatické udírně. Regionální patriot ji obvykle zapije dobrým pivem např. z Pivovaru Chotěboř.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se