Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Vysočina bezpečný region > Orgány krizového řízení kraje
Přítomni: dle prezenční listiny.
Program:
ad 1) Statistický výkaz Z17-01 o činnosti zařízení školního stravování
· povinnost předávat údaje stanoví § 28 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů,
· řádně vyplněný výkaz odešle právnická osoba nejlépe po síti Internet na určený server
do 11. 11. 2008, nebo výjimečně na formuláři správnímu úřadu do 4. 11. 2008,
· termín předání je pro školu a školské zařízení závazný,
· bližší podrobnosti a informace k elektronickému zpracování jsou k dispozici na internetové přihlašovací stránce http:delta.uiv.cz/vykazy/forma.asp pod ikonou otazníku ještě před zadáním jména a hesla,
· v případě dílčích nejasností přiloží vykazující jednotka k výkazu komentář, ve kterém blíže vysvětlí takové údaje, o jejichž správnosti by mohly být při dalším zpracování pochyby, komentář bude opatřen razítkem vykazující jednotky a podpisem odpovědného pracovníka (komentář vyplní zejména ta zařízení, která stravují děti, žáky studenty např. více typů škol, školy jiných zřizovatelů, školy zabezpečující závodní stravování více školám), zpracovatelské místo nebo ÚIV si může od vykazující jednotky vyžádat písemné zdůvodnění i dodatečně,
· při výskytu závažných chyb ve výkazu je vypracování komentáře podmínkou a je vyžadováno i pořizovacím programem (zeleně psané chyby), modře psané chyby jsou kritické – nutno opravit, výkaz nelze odeslat, červeně psané chyby – chyby pochybné mohou být akceptovány,
· kontaktní osoba pro údaje v souborech rejstříku škol a školských zařízení:
RNDr. Jan Jírovský, fax. 224 398 268, e-mail:jan.jirovsky@uiv.cz (ÚIV Praha), nejdříve však konzultovat nejasné údaje přímo se svým správním úřadem (pověřenou obcíIII),
· údaje, které se doplňují automaticky ze souboru rejstříku se na výkaze nevyplňují, avšak tisknou se na výpisu výkazu z programu. Pokud údaj v souboru rejstříku nesouhlasí se skutečností, je třeba kontaktovat ÚIV.
· výkaz sestavují všechna zařízení školního stravování zapsaná do rejstříku škol,
je-li pod jedním IZO vykazováno na samostatných výkazech více odloučených pracovišť, nesmí být žádný výkaz jejich sumářem,
náhradní stravování: pokud škola zabezpečuje pro své žáky stravování na základě smlouvy v jiném než školském zařízení, a na toto stravování přispívá (stravovací služby podle § 2 vyhl. č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění), sestaví výkaz s IZO školy,
za náhradní stravování se pro účely tohoto výkaznictví nepovažuje případ, kdy má škola svou výdejnu s vlastními pracovníky a stravu dováží ze zařízení mimo školský rejstřík,
vykazovaní strávníci: děti, žáci a studenti, jimž je poskytováno stravování v rámci hmotného zabezpečení, v oddíle I se uvedenou do řádků podle školy a do sloupců podle toho, jaká jídla odebírají ve vykazujícím zařízení nebo jaká jídla jsou pro ně odvážena do výdejen,
ostatní pravidelně stravování (ř. 0113): rozumí se všichni pravidelně stravovaní včetně pracovníků škol, žáků, kteří studují v jazykových školách v jednoletých denních pomaturitních kursech i ostatní cizí stravovaní, řádek 0114: se vykazují všichni aktivní pracovníci škol a školských zařízení bez ohledu na to, zda jsou pracovníky vykazujícího zařízení či nikoli,
stravovaní/ný = všichni
strávník = dítě, žák, student
příprava stravy ve výdejně: výdejna může sama připravovat doplňková jídla, vyplní v odd. III i sl. 4 až 5a, ř. 0303 až 0306 (uvařená jídla),
odd. III, sl. 5a: kromě jídel pro strávníky se zahrnou všechna uvařená jídla závodního stravování zaměstnanců vykazujícího právního subjektu bez ohledu na to, zda je vykazující pracoviště současně místem výkonu jejich činnosti a zda jsou zde tato jídla i vydávána, sl. 3a a 5a ve všech řádcích se vykáží jídla vydaná/uvařená v rámci školního stravování (tj. pro strávníky v ř. 0101a 0202) a závodního stravování vlastních zaměstnanců,
evidenční počet pracovníků: ř. 405 (řezníci, cukráři, uzenáři), rozumí se pracovníci při přípravě a výdeji stravy, nikoli pracovníci určeni k dozoru, uklízečky, údržbáři atp..
ad 2)
představen projekt MŠMT ČR „Ve škole zdravé jídlo pro každého“,
jehož cílem je:
jedná se o jeden program z celé skupiny projektů zabývajících se výchovou ke správnému životnímu stylu – cílová skupina děti, žáci, popřípadě pracovníci škol a rodiče, do této skupiny patří i projekt pohybové aktivity na školách prostřednictvím tance,
na MŠMT ČR vytvořena pracovní skupina, která se bude zabývat školním stravováním, členy této skupiny jsou převážně odborníci v oblasti výživy, členem je i poradce ministra školství, zástupce výrobců bioproduktů, diskuse vedena nad spotřebním košem, výživovými dávkami a pestrostí podávané stravy,
metodičky školního stravování by upřednostnily přípravu koncepce školního stravování, která by mimo jiné zahrnovala pravidelnou úpravu vyhlášky o školním stravování, transparentnost financování školního stravování, průběžné vzdělávání a motivaci pracovníků školního stravování,
MZd ČR provádí šetření pestrosti podávané stravy ve školních jídelnách, byly údajně osloveny hygienické stanice, které šetří přímo v terénu,
návrhy změn: snížení bílkovin, potravinová pyramida – není možno kvantifikovat, nelze takto zvolenou metodou vyčíslit skutečné doporučující výživové dávky, velký důraz kladen na pestrost podávané stravy, odborníci vedou polemiky již 10 let, snahou je přijmutí evropských výživových doporučení, s vědeckým výzkumem se doporučení pro příjem bílkovin ve výživě člověka průběžně modifikují, v současné době jsou aktuální doporučení nižšího příjmu bílkovin, než tomu bylo v minulosti. Bílkovina je jedním ze tří ukazatelů, které se podílejí na energetickém zajištění potřeb organizmu. Podle Světové zdravotnické organizace by zastoupení bílkovin v energetickém přívodu, zejména u dětí, mělo představovat 12- 15%. Doporučené dávky EU (1992) uvádějí pro věk 6 až 12 let jen 8- 10%. Referenční hodnoty pro přívod potravin DACH (2002 Společnosti výživy německé, rakouské a švýcarské) jsou stanoveny dle věku a pohlaví, bílkoviny jsou zhruba 0,9 g/kg hmotnosti, v ČR zatím 1,0g/kg hmotnosti,
nejdůležitější = pestrost podávané stravy (Střídmě z pestrého stolu)
kontrolní činnost ČŠI
s nástinem činností pro další období seznámila Ing. A. Fürstová, pracovnice ústřední ČŠI, zúčastněné metodičky krajských úřadů následovně:
(výtah z textu ze zpracované zprávy ČŠI, Inspektorát Jihlava, ul. Zborovská, z 30. 8. 2008)
C3 Školní stravování
V oblasti školního stravování bylo realizováno celkem 20 státních kontrol zaměřených na dodržování právních předpisů.
Z toho v 7 případech byla státní kontrola zaměřena na podmínky náhradního stravování dětí a žáků zajišťované subjekty, které nejsou zapsány v rejstříku škol a školských zařízení a 1 kontrola byla provedena na základě žádosti soukromého zařízení školního stravování v souvislosti se zvýšením dotace.
Při státních kontrolách vykonaných v souvislosti s žádostí o dotace pro náhradní stravování bylo zjišťováno, zda smlouvy s poskytovateli náhradního stravování obsahují finanční normativy na nákup potravin, závazek k plnění výživových norem a rozsah poskytovaných služeb. Při žádné z těchto státních kontrol nebyly shledány v uvedených oblastech nedostatky.
V dalších 12 školních jídelnách byla provedena státní kontrola dodržování právních předpisů a rozsahu poskytovaných služeb. Bylo kontrolováno sledování a plnění výživových norem, správné stanovení finančních limitů na nákup potravin, správné zařazení strávníků do věkových skupin, kontrola podmínek pro poskytování školního stravování, kontrola smluv na zajištění školního stravování mezi právnickou osobou a provozovatelem stravovacích služeb, rozsah poskytovaných stravovacích služeb, provozování doplňkové činnosti a kontrola vedení účetních dokladů souvisejících s činností školní jídelny.
V rámci těchto 12 státních kontrol bylo v 11 školních jídelnách shledáno porušení právních předpisů. V 10 školních jídelnách bylo zjištěno porušení plnění výživových norem a 1 školní jídelna výživové normy vůbec nesledovala. Pouze 1 z kontrolovaných školních jídelen výživové normy plnila.
Další zjištěná porušení právních předpisů:
· v 1 případě měla školní jídelna špatně stanovený finanční limit na nákup potravin a chybně zařazeny strávníky do věkových skupin
· ve 2 případech školní jídelny neposkytovaly stanovený rozsah stravovacích služeb
· ve 2 případech školní jídelny nevedly úplně, průkazně a srozumitelně.účetní doklady související s činností školní jídelny
ad 3) Výtah nových předpisů vztahujících se nejenom ke stravovacím službám
Zákon č. 224/2008 Sb. - úplné znění zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, (součinnost s předpisy Evropského parlamentu a Rady),
Sdělení statistického úřadu o zavedení klasifikace produkce č. 275/2008 Sb. (označení jednotlivých činností ve stravovacích službách),
Nařízení vlády č. 278/2008 Sb. o obsahových náplních jednotlivých živností
Vyhláška č. 127/2008 Sb., kterou se mění vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů (v příloze uveden seznam alergenních složek),
Zákon č. 317/2008 Sb. – úplné znění školského zákona
Informace o záměru návrhu novely školského zákona (systém financování škol a školských zařízení, hrazení neinvestičních výdajů obec obci) uveřejněného na webových stránkách MŠMT ČR, www.msmt.cz
Nařízení vlády č. 319/2008 Sb., kterým se v rámci společné organizace trhu s mlékem
a mléčnými výrobky stanoví bližší podmínky poskytování podpory a národní podpory spotřeby mléka a mléčných výrobků žáky, kteří plní povinnou školní docházku ve školách zařazených do sítě škol (omezení finanční podpory),
Vyhláška č. 322/2008 Sb., o organizaci školního roku.
Povinnosti při prodeji výrobků a poskytování služeb: prodávat výrobky ve správné hmotnosti, schválené jakosti, prodávat výrobky a poskytovat služby za ceny sjednané v souladu s cenovými předpisy a ceny při prodeji správně účtovat, při konečném účtování v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu.
Stanovisko zpracované odborem organizačně správních činností MŠMT ČR k přípravě stravy pro alergické děti předškolního věku z dubna 2008
Zařízení školního stravování neposkytují dietní stravování. V souladu se zákonem
č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, poskytují stravování podle výživových norem stanovených vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, tj. podle pevně stanovené měsíční spotřeby jednotlivých druhů potravin na strávníka a den. V rámci vyhláškou stanovené spotřeby potravin je ale případná úprava stravy podle požadavku či potřeby strávníka možná
a zařízení školního stravování mohou také vařit i několik druhů jídel na výběr. Možnost donášení vlastního jídla do mateřské školy (do zařízení školního stravování) školské právní předpisy neupravují a je nutné zdůraznit, že touto praxí by mohlo docházet k porušování právních předpisů v oblasti ochrany veřejného zdraví. Doporučujeme obrátit se v této věci
na orgány ochrany veřejného zdraví. Jsme rovněž toho názoru, že poskytování těchto služeb by se mělo uskutečňovat nad rámec školního stravování, tj. v doplňkové činnosti, a tato činnost by se měla objevit ve zřizovací listině.
Je třeba zdůraznit, že pokud ředitel mateřské školy přistoupí na donášení vlastního jídla nebo zabezpečování dietní stravy mimo rozsah školního stravování, je také za to odpovědný. Bude-li mít dítě akutní alergické potíže, musí ředitel mateřské školy prokázat, že nedošlo k pochybení ze strany mateřské školy.
Při přijetí dětí se speciálními stravovacími potřebami, které nelze zabezpečit v rámci školního stravování, do mateřské školy, musí rodiče počítat s tím, že způsob a rozsah jejich stravování bude nutné zvolit s ohledem na jejich výživové potřeby a případně i provozní možnosti dané právnické osoby. V každém případě se takové stravování nebude uskutečňovat v rámci školního stravování dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., v platném znění,
a s ohledem na § 4 odst. 1 vyhlášky č. 11/2004 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, může mít vliv na délku pobytu dítěte v mateřské škole.
Vzhledem k tomu, že činností škol a školských zařízení není poskytování dietního stravování, nelze použít finanční prostředky poskytované ze státního rozpočtu podle § 160
a 161 zákona č. 561/2004 Sb. na mzdové prostředky pro pracovníka, který dietní stravování poskytuje mimo rozsah školního stravování.
(opis sdělení)
ad4) Epidemický výskyt onemocnění virovou hepatitidou typu A
dochází k šíření do celé republiky
tento typ se přenáší znečištěnýma rukama, vstupní branou infekce je zažívací trakt, virus se vylučuje stolicí, nejvíce infekční je pacient přibližně 14 dní před prvními příznaky onemocnění, tedy v době, kdy ještě nemá žádné obtíže. Pokud se v této době nakažený člověk pohybuje v prostředí, kde není zajištěn řádný úklid s dezinfekcí, a sám nemá správné hygienické návyky, může nakazit zejména ty, kdo s ním používají společné hygienické zařízení.
Nutno provádět průběžně řádnou dezinfekci všech hygienických zařízení (dezinfekce prkének, klik, stahovadel, vybavení hygienických zařízení mýdlem, ručníky na jedno použití, toaletním papírem, prostředky určenými k dezinfekci rukou).
V případě obtíží, tj. únava, nechutenství, malátnost, bolest břicha, pocit na zvracení, zvýšená teplota, zažloutnutí bělma, ihned vyhledat lékaře a podrobit se vyšetření.
(výtah dopisu KHS Jihlava č. j. H555J1JI S/08- E11 ze dne 17. 9. 2008)
Bližší informace možno získat na: www.msmt.cz, www.mzdcr.cz, www.khsji.cz,
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) byl požádán Evropskou komisí, aby prověřil možné riziko z přítomnosti melaminu ve vícesložkových potravinách obsahujících mléko nebo mléčné produkty pocházející z Číny. Stanovisko uveřejněno na výše uvedeném portálu jako článek č. 84811, vydaný 9/26/2008.
Z trhu byla stažena balení sušených jablek z Číny dovezená společností K-Servis z Nizozemska, spotřebitelská balení po 100 a 300 gramech, jablka kroužky, balení 300g, datum minimální trvanlivosti 14. 12. 09, jablka kroužky, balení 100g, datum minimální trvanlivosti 17. 01. 10. Velká část balení byla však v době stahování rozprodána, proto potravinářská inspekce doporučuje obezřetnost při konzumaci této potraviny, která může obsahovat plísně a mrtvé škůdce.
Program podpory spotřeby mléka a mléčných výrobků ve školách pokračuje i v letošním školním roce, ale bez národní podpory. Od nynějška bude program částečně hrazen pouze z prostředků Evropského společenství. Dotace školního mléka byla doposud dvousložková. Část nákladů projektu hradila EU rozsahu 1/3 , 2/3 tvořila národní podpora. Podnětem k ukončení národní podpory školního mléka je především hledání úspor v rozpočtu MZ ČR. Ceny mléčných výrobků dodávaných do škol budou i tak nadále nižší než tržní.
Z důvodu zajištění přehlednosti a srozumitelnosti bylo nařízení ES nahrazeno novým nařízením 657/2008ES, které stanovuje pravidla o společné organizaci zemědělských trhů. Seznam vhodných mléčných výrobků je rozšířen a je zachována možnost určit si vlastní národní sortiment mléčných výrobků v souladu se seznamem. Poskytování podpory je omezeno na množství 0,25 litru ekvivalentu mléka na žáka a den.
Podle dostupných údajů žije v současné době v Evropě více než 22 milionů dětí s nadváhou a do roku 2010 se podle odhadů počet obézních dětí zvýší o 1,3 milionu.
Evropský parlament proto přijal nelegislativní zprávu, jejímž prostřednictvím navrhuje soubor opatření na předcházení obezitě:
16. 10. Světový den výživy
· Každoročně je od roku 1981 ve více než 150 zemích světa připomínán 16. říjen jako Světový den výživy. Slaví se na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 1979, ve výroční den založení této organizace v roce 1945.
· Letošní Světový den výživy je věnován boji proti hladu v rozvojových zemích. Podle zdrojů OSN umírá denně hladem nebo na nemoci způsobené hladem 24 000 lidí, z toho tři čtvrtiny (18 000) jsou děti mladší 5 let. Chronickou podvýživou je postiženo na celém světě asi 800 milionů lidí. Odborníci se domnívají, že nejefektivnější zbraní proti hladu je vzdělanost.
AUTOMATIZOVANÉ NÁVRHY JÍDELNÍČKŮ - novinka pro školní jídelny.
Olga Johanidesová
Krajský úřad kraje Vysočina
odbor školství, mládeže a sportu
oddělení organizace školství
Žižkova 57
pracoviště Tolstého 15
587 33 Jihlava
e-mail: johanidesova.o@kr-vysocina.cz
tel: 564 602 855
2008-10-20
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Zpět do intranetu, Přihlásit se