Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Životní prostředí > Odpadové hospodářství


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Budoucí kuchaři poměřili síly v Havlíčkově Brodě. Z vítězství se nakonec radovali žáci z partnerských regionů Kraje Vysočina

Budoucí kuchaři poměřili síly v Havlíčkově Brodě. Z vítězství se nakonec radovali žáci z partnerských regionů Kraje Vysočina
V gastroprovozu Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod se včera utkalo 10 kuchařských týmů z Vysočiny, dva ze slovenské Nitry a jeden z francouzské Remeše v soutěži Kuchař Vysočiny Junior 2018 open. Ve stanovených 45 minutách měl vždy jeden kuchař ze dvojice za úkol připravit studený předkrm a druhý pak hlavní chod včetně omáčky a přílohy. Odborná porota, ve které zasedl i francouzský michelinský šéfkuchař Philippe Mille, hodnotila nejen chuť a vůni připraveného jídla, ale také originalitu, kuchařské zpracování a vlastní prezentaci na talíři. Prvenství v hlavním pokrmu si nakonec vyvařil Samuel Gažo ze Střední školy gastronómie cestovného ruchu v Nitře a nejlepší studený předkrm připravil Clément Cendra z Lycée des métiers Gustave Eiffel v Remeši.
 

 
 

Pro letošní ročník soutěže zvolili organizátoři dvě povinné suroviny, a to vepřovou panenku a med, zbytek už byl čistě na fantazii soutěžících. Výsledné kulinářské výtvory hodnotila odborná porota ve složení Lukáš Ende, Jiří Roith a Petr Němeček, certifikovaní komisaři Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, která nad soutěží převzala záštitu. Své vlastní hodnocení a cenné rady začínajícím kuchařům připojil také čestný host, šéfkuchař Philippe Mille, kterého nejvíce zaujala úprava hlavního pokrmu Moniky Jeřábkové z třebíčské hotelovky. V hodnocení studeného předkrmu se shodl se svými kolegy z poroty a ocenil carpaccio z křupavé zeleniny s uzeným lososem a sorbetem ze zelených jablek a Becherovky připravené Clémentem Cendrou z Remeše.


V silné konkurenci kuchařských týmu nakonec přesvědčivě obsadily první tři místa v obou kategoriích školy z Nitry, Remeše a Havlíčkova Brodu. Domácí havlíčkobrodský tým Lukáše Martínka a Jakuba Karbusického nakonec vybojoval stříbrnou pozici ve studených předkrmech za kozí sýr se zkaramelizovanými fíky a salátkem a bronzové místo v hlavních pokrmech za vepřovou panenku v bylinkové krustě s grilovanou zeleninou a špenátovým pyré, doplněnou omáčkou beurre blanc.


Vedle profesionálních kuchařů zasedla v porotě také radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová. „Kvalita soutěžících se každým rokem zvyšuje a není vůbec snadné vybrat nejlepší kulinářské výtvory. Pro žáky jsou podobné soutěže velkým plus, protože se mohou porovnávat mezi sebou nejen v rámci našeho kraje, ale i s obdobnými školami z partnerských regionů. Zároveň si tady z úst renomovaných kuchařů vyslechli cenné profesionální rady,“ řekla na soutěži radní Fialová.


Včerejší kuchařská soutěž byla nominační soutěží pro národní kolo Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019.


Výsledky soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2018 open:

Hlavní pokrm:

1. místo – Samuel Gažo (SŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra)

2. místo – Mélissa Fagotin (Lycée des métiers Gustave Eiffel, Reims)

3. místo – Jakub Karbusický (OA a HŠ Havlíčkův Brod)

 

Studený předkrm:

1. místo – Clément Cendra (Lycée des métiers Gustave Eiffel, Reims)

2. místo – Lukáš Martínek (OA a HŠ Havlíčkův Brod)

3. místo – Adam Paulis (SŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra)

 

Cena udělená Philippem Millem:

Hlavní pokrm – Monika Jeřábková (OA a HŠ Třebíč)

Studený předkrm – Clément Cendra (Lycée des métiers Gustave Eiffel, Reims)



 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 6.4.2018 / 6.4.2018

Počet návštěv: 3849
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek