Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kancelář Kraje Vysočina v Bruselu > O Vysočině > Přednosti Kraje Vysočina


 

Mladí kuchaři z Jihlavy si vyzkoušeli tradiční vysočinské recepty, navíc v bio kvalitě

Mladí kuchaři z Jihlavy si vyzkoušeli tradiční vysočinské recepty, navíc v bio kvalitě
Deset vybraných žáků oboru kuchař-číšník jihlavské střední odborné školy služeb si včera vyzkoušelo přípravu osvědčených receptů z Vysočiny za použití bio produktů od místních farmářů. Na správné postupy, dochucení i servírování dohlížel zkušený kuchař Michal „Hugo“ Hromas, který vysvětloval budoucím kuchařům, že není umění vzít módní a drahé suroviny, něco z nich uvařit a dát je na talíř, ale mnohem větší výzva je vzít obyčejné suroviny a udělat z nich něco pěkného, co dává smysl. Přítomní tak mohli na závěr ochutnat žitný chléb s kozím sýrem a medem, kucmouch s černou omáčkou s povidly a slaninou, černé jelítko a cmunda s pečenou hruškou a cibulí, steak z vepřové panenky se švestkovou omáčkou a tradiční krajové mrkvance.
 

 
 

„Koncept společného vaření žáků s profesionálním kuchařem se nám velice osvědčil. Letos mohli naši žáci vařit mimo jiné s francouzských šéfkuchařem, držitelem dvou michelinských hvězd Phillipem Millem a jsou to pro ně neocenitelné zkušenosti. Už při studiu nahlédnou pod ruce špičkovým kuchařům a zjistí, že kuchařina je sice těžká dřina, ale zároveň velmi kreativní umění,“ uvedl ředitel školy Libor Fasora. Raut s ochutnávkou připravených pokrmů navazoval na seminář Bio v regionu Kraje Vysočina, zaměřený na ekologické zemědělství v regionu i produkci místních biopotravin. Semináře se účastnili kromě veřejnosti rovněž žáci oboru kuchař - číšník i žáci prvních ročníků nové studijního oboru Potraviny a výživa.


Cílem projektu BIO v regionu je zvýšit informovanost spotřebitelů o biopotravinách, jejich zpracování a dostupnosti a kromě Kraje Vysočina se koná v několika dalších vybraných krajích Česka.

Více informací o projektu na stránkách OZS Jihlava a Bioinstitutu.


Pozn.: Zpracováno z materiálů OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava

Foto: kuchař Hugo Hromas

bio

bio

bio

bio

bio

bio

 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 6.11.2018 / 6.11.2018

Počet návštěv: 3759
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Kancelář Kraje Vysočina v Bruselu, 20/22, Rue du Commerce, 1000 Brusel Ixelles, Belgie, e-mail: info@vysocina.eu
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek