Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Zahraniční vztahy > Partnerské regiony


 

Nové soubory receptur pro školní stravování

Nabídka pro zařízení školního stravování
 

 
 

Nové soubory receptur pokrmů pro školní stravování

Nabídka pro zařízení školního stravování

 

 

Společnost pro výživu a její servisní organizace výživa servis s.r.o. vydala soubory receptur pokrmů pro školní stravování. Receptury jsou zcela přepracovány tak, aby vyhovovaly kvalifikovaným připomínkám z řad uživatelů, současným výživovým a hygienickým požadavkům a zásadám správné výrobní praxe,

  • soubory jsou uspořádány do tří dílů,
  • 600 receptur,
  • pokrmy české i zahraniční kuchyně,
  • široký výběr pokrmů z drůbeže, ryb, luštěnin, obilnin, zeleniny.
  1. díl: Receptury pro přípravu pomazánek, polévek, studených pokrmů, nápojů
  2. díl: Receptury pro přípravu hlavních pokrmů z hovězího, vepřového, uzeného, skopového, telecího, drůbežího a sekaného masa
  3. díl: Receptury rybích, 2. část drůbežích, polomasitých a bezmasých slaných a sladkých pokrmů, příloh, salátů, moučníků

Každý díl obsahuje teoretickou část, ze které lze čerpat informace o výživě, stravování, potravinách, správné výrobní a hygienické praxi:

·         výživa předškolních dětí, školáků a dospívajících,

·         co musíme vědět o výživě,

·         jak zajistit zdravotní nezávadnost pokrmů,

·         vitamíny a minerální látky,

·         suroviny a potravinové výrobky,

·         tuky a jejich použití,

·         koření pro děti,

·         technologie přípravy pokrmů a nápojů,

·         ryby,

·         základní právní předpisy a jejich uplatnění, spotřební dávky potravin, organizace práce v provozu zařízení školního stravování,

·         činnost vedoucí školních jídelen a jejich profesní role,

·         vztah k jídlu u dětí a jeho vývoj.

Dávkování potravin je uvedeno v množství pro 10 osob nejvyšší věkové kategorie v hrubé a čisté hmotnosti s průměrnou hmotností 1 porce. Návod na koeficient přepočtu pro mladší strávníky je uveden v pokynech pro užívání receptur. Každá receptura je doplněna propočtem nutričních hodnot v 1 porci pokrmu.

Dávkování potravin je možno upravit podle místních stravovacích zvyklostí, možnost úpravy dávkování také dovolí reagovat na případný vývoj v názorech zdravotníků na doporučenou spotřebu potravin.

Tato rozsáhlá publikace není běžně k dispozici v obchodní síti, jelikož je určena určitému okruhu strávníků,  a je možné ji získat u výživaservis s. r.o., Slezská 32, Praha 2.

Přehled doposud používaných receptur pro školní stravování:

Výživa a stravování dětí předškolního věku, autor MUDr. J. Hnátek a kolektiv, SPN 1986

Výživa a stravování žáků základních a středních škol, autor MUDr. J. Hnátek a kolektiv, SPN 1992

Soubor receptur pokrmů pro školní stravování, autor K. Karásek, Společnost pro racionální výživu 1990

Soubor receptur pro stravování žáků základních a středních škol, MŠČSR 1980

Možnost využívání vlastních receptur vhodně přizpůsobených pro danou věkovou kategorii stravovaných.

 

Olga Johanidesová

Krajský úřad kraje Vysočina

odbor školství, mládeže a sportu

oddělení organizace školství

Žižkova 57

pracoviště Tolstého 15

587 33  Jihlava

e-mail: johanidesova.o@kr-vysocina.cz

tel: 564 602 855

 

 
 
Zodpovídá: PaedDr. Vladimír Zelený
Vytvořeno / změněno: 22.5.2008 / 22.5.2008

Počet návštěv: 33702
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek