Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Životní prostředí > Prevence závažných havárií způsobených chemickými látkami


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Nové soubory receptur pro školní stravování

Nabídka pro zařízení školního stravování
 

 
 

Nové soubory receptur pokrmů pro školní stravování

Nabídka pro zařízení školního stravování

 

 

Společnost pro výživu a její servisní organizace výživa servis s.r.o. vydala soubory receptur pokrmů pro školní stravování. Receptury jsou zcela přepracovány tak, aby vyhovovaly kvalifikovaným připomínkám z řad uživatelů, současným výživovým a hygienickým požadavkům a zásadám správné výrobní praxe,

  • soubory jsou uspořádány do tří dílů,
  • 600 receptur,
  • pokrmy české i zahraniční kuchyně,
  • široký výběr pokrmů z drůbeže, ryb, luštěnin, obilnin, zeleniny.
  1. díl: Receptury pro přípravu pomazánek, polévek, studených pokrmů, nápojů
  2. díl: Receptury pro přípravu hlavních pokrmů z hovězího, vepřového, uzeného, skopového, telecího, drůbežího a sekaného masa
  3. díl: Receptury rybích, 2. část drůbežích, polomasitých a bezmasých slaných a sladkých pokrmů, příloh, salátů, moučníků

Každý díl obsahuje teoretickou část, ze které lze čerpat informace o výživě, stravování, potravinách, správné výrobní a hygienické praxi:

·         výživa předškolních dětí, školáků a dospívajících,

·         co musíme vědět o výživě,

·         jak zajistit zdravotní nezávadnost pokrmů,

·         vitamíny a minerální látky,

·         suroviny a potravinové výrobky,

·         tuky a jejich použití,

·         koření pro děti,

·         technologie přípravy pokrmů a nápojů,

·         ryby,

·         základní právní předpisy a jejich uplatnění, spotřební dávky potravin, organizace práce v provozu zařízení školního stravování,

·         činnost vedoucí školních jídelen a jejich profesní role,

·         vztah k jídlu u dětí a jeho vývoj.

Dávkování potravin je uvedeno v množství pro 10 osob nejvyšší věkové kategorie v hrubé a čisté hmotnosti s průměrnou hmotností 1 porce. Návod na koeficient přepočtu pro mladší strávníky je uveden v pokynech pro užívání receptur. Každá receptura je doplněna propočtem nutričních hodnot v 1 porci pokrmu.

Dávkování potravin je možno upravit podle místních stravovacích zvyklostí, možnost úpravy dávkování také dovolí reagovat na případný vývoj v názorech zdravotníků na doporučenou spotřebu potravin.

Tato rozsáhlá publikace není běžně k dispozici v obchodní síti, jelikož je určena určitému okruhu strávníků,  a je možné ji získat u výživaservis s. r.o., Slezská 32, Praha 2.

Přehled doposud používaných receptur pro školní stravování:

Výživa a stravování dětí předškolního věku, autor MUDr. J. Hnátek a kolektiv, SPN 1986

Výživa a stravování žáků základních a středních škol, autor MUDr. J. Hnátek a kolektiv, SPN 1992

Soubor receptur pokrmů pro školní stravování, autor K. Karásek, Společnost pro racionální výživu 1990

Soubor receptur pro stravování žáků základních a středních škol, MŠČSR 1980

Možnost využívání vlastních receptur vhodně přizpůsobených pro danou věkovou kategorii stravovaných.

 

Olga Johanidesová

Krajský úřad kraje Vysočina

odbor školství, mládeže a sportu

oddělení organizace školství

Žižkova 57

pracoviště Tolstého 15

587 33  Jihlava

e-mail: johanidesova.o@kr-vysocina.cz

tel: 564 602 855

 

 
 
Zodpovídá: PaedDr. Vladimír Zelený
Vytvořeno / změněno: 22.5.2008 / 22.5.2008

Počet návštěv: 33868
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek