Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Muzeum4U > Muzea Vysočiny


 

Novoříšské štrůdlování - 3. ročník soutěže o nejlepší štrůdl / Nová Říše

 

 
 
název
Novoříšské štrůdlování - 3. ročník soutěže o nejlepší štrůdl / Nová Říše
organizátor autor
NOvoříšský KUlturní Spolek, občanské sdružení

Termín a místo konání: 10. listopadu 2007 v Kulturním domě v Nové ŘíšiVíce informací a fotografií z akce najdete na http://www.nokus.novarise.cz.
Novoříšské štrůdlování je soutěží o nejlepší nejen novoříšský štrůdl. Především je to důvod k setkání a pobavení, prohloubení sousedských a mezilidských vztahů.10. listopadu 2007 se v sále kulturního domu v Nové Říši konal již třetí ročník.
Soutěž má dvě kategorie. Je možné soutěžit ve sladkých, ale i slaných štrůdlech. Do soutěže se mohou přihlásit nejen soutěžící z Nové Říše, ale i z okolních obcí a městeček a mohou s sebou přinést dva štrůdly – sladký i slaný. Soutěž není rovněž omezená věkově. Evidence štrůdlových specialit probíhá v přísálí kulturního domu vždy půl hodiny před zahájením celé akce. V přísálí si návštěvníci štrůdlování mohou soutěžní slané a sladké speciality před zahájením soutěže prohlédnout a zvolit si svého favorita.
Soutěžní štrůdly hodnotí odborná porota složená z novoříšských pánů. Tzv. štrůdlová jedenáctka, která hodnotí vzhled, chuť a originalitu sladkých a slaných specialit. Z každé disciplíny čekají na majitele čtyř nejlepších štrůdlů zajímavé ceny. V rámci Novoříšského štrůdlování vystoupil folklorní soubor Podjavořičan a cimbálová muzika Rathan. Pro děti byl připraven dětský koutek plný zábavy. Důležitým bodem letošního Novoříšského štrůdlování bylo představení prvního novoříšského kalendáře na rok 2008, který nejen pro občany Nové Říše vydal NOvoříšský KUlturní Spolek. První novoříšský nástěnný kalendář je plný historických fotografií a pohlednic Nové Říše, je doplněn verši básníka Otokara Březiny z jeho sbírek Tajemné dálky a Svítání na západě a informuje o jednotlivých akcích a projektech NOKUSu v roce 2008.
V roce 2007 se o přízeň porotců ucházelo 35 závinů - byly listové, tažené i kynuté, dozlatova pečené a nazdobené. Kromě jablek byly plněny i švestkami, hruškami, tvarohem nebo mákem. Nechyběly ani slané záviny ochucené salámem, vajíčky, sýrem či zelím. Do štrůdlové jedenáctky patřil také opat novoříšského premonstrátského kláštera Marian Rudolf Kosík, který se stal předsedou slané kategorie. Dokonce začaly péci děti i muži, kteří měli velký úspěch – první místa obou kategorií totiž obsadili právě muži.
Co na to veřejnost?
“Štrůdl musí být symfonie chutí, vůní i vzhledu. Nejde posuzovat zvlášť těsto nebo jablíčka, která ho plní." (předseda poroty pro kategorii sladkých štrůdlů, Jaroslav Pospíchal)
"Upekl jsem slaný závin a pro vytvoření výrazné chuti jsem ho obohatil olivami, kečupem, salámem a několika druhy sýrů. Pekl jsem ho přímo v den soutěže. Mě pečení i vaření hodně baví. Dělám doma všechno. Na soutěž jsem se těšil." (výherce slané kategorie Milan Čurda)
“Rád podpořím dobrou aktivitu. Připravil jsem se tak, že jsem dnes neobědval.“ (opat premonstrátského kláštera v Nové Říši, Marian Rudolf Kosík)

Kontakt:U Mlýna 270, Nová Říše 588 65 Magda Pojerová tel.: 776 022 355; Michaela Novotná tel.: 728 829 060 nokus@novarise.cz.

Novoříšské štrůdlování - 3. ročník soutěže o nejlepší štrůdl / Nová Říše
 
 
Zodpovídá: Bc. Veronika Švarcová
Vytvořeno / změněno: 7.3.2008 / 10.3.2008

Počet návštěv: 14683
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek