Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kancelář Kraje Vysočina v Bruselu > O kanceláři


 

Prvních čtrnáct studentů prošlo Gastroakademií. Restaurace jim ušily praxi na míru

Kuchař
Tento týden skončila první desetiměsíční intenzivní speciálně připravená praxe pro studenty krajských hotelových škol, kterou garantovaly vybrané restaurace a hotely v regionu. Pod odborným dohledem uznávaných šéfkuchařů absolvoval čtrnáctičlenný tým studentů prvních druhých ročníků desítky hodin ve špičkově vybavených kuchyních. „Hlavním záměrem tohoto projektu bylo prohloubit zájem žáků o obory kuchař, zvýšení znalostí z teorie díky speciální odborné výuce pod dohledem odborníků z praxe,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.
 

 
 

Každá z restaurace nabídla vybraným žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se zaměřuje, co ji charakterizuje. „Žáci se tak mohli během praxe seznámit s tématy jako je zpracování zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků, přípravy polévek a netradičních příloh, s tradiční se zpracováním sladkovodních ryb, “ říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu. A právě sladkovodní ryby se staly pomyslnou tečkou za prvním ročníkem Gastroakademie. Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí společně s šéfkuchařem Jelínkovy Vily Velké Meziříčí a restaurace Tři knížata Jihlava připravili bonus v podobě tematického kurzu na téma „Ryby jak je znáte i neznáte“. Pod odborným vedením si všichni začínající kuchaři připravili hned dva degustační pokrmy. Finální podoba kapřího bifteku s vídeňským bramborovým salátem pana kuchaře Hotárka a grilovaný filet dorády královské s černým sépiovým rizotem, cuketou a šafránovou omáčkou kuchaře Mareše byly výjimečným zážitkem pro všechny. Chutnalo nejen žákům, ale i jejich učitelům.

 

Postupně se do projektu zapojilo těchto 7 restaurací z celého Kraje Vysočina

  • Atrium Jihlava
  • Tři Knížata Jihlava
  • Kaskáda Ledeč nad Sázavou
  • Radniční restaurace Jihlava
  • Jelínkova Vila Velké Meziříčí
  • Fórum Třebíč
  • Hotel Slávie Pelhřimov.

S myšlenkou zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech a využití potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací přišla Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. V roce 2015 absolvovali zástupci krajských gastroškol první jednání s majiteli restaurací, kterým byly představeny základní principy projektu, postaveném na spolupráci škol, jejich zřizovatele a restaurací s cílem udržitelnosti žáků v oboru po ukončení školní docházky a potřebou zkvalitnění následné vykonané praxe. Kraj Vysočina Gastroakademii podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka – k dispozici tak je typové oblečení a vybavení. Gastroakademie Kraje Vysočina – to jsou i aktivity zaměřené na vzdělávání pedagogických pracovníků, společné vzdělávání žáků, pedagogů a kuchařů.

Letošní školní rok byl pilotním pro ověření spolupráce Kraje Vysočina, jako zřizovatele škol, restaurací a zapojených škol. Do programu byly zapojeni vybraní talentovaní studenti s velkým potenciálem budoucnosti práce v gastronomii. Na základě letošních velice příznivých reakcí hoteliérů, šéfkuchařů, studentů, pedagogů i rodičů bylo rozhodnuto, že Gastroakademie bude ve školním roce 2017/2018 pokračovat a bude se jí účastnit dvojnásobný počet vybraných studentů.


GastroakademieGastroakademieGastroakademieGastroakademieGastroakademieGastroakademie
  • Jana Hadravová,  odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 23.6.2017 / 23.6.2017

Počet návštěv: 4096
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Kancelář Kraje Vysočina v Bruselu, 20/22, Rue du Commerce, 1000 Brusel Ixelles, Belgie, e-mail: info@vysocina.eu
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek