Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Životní prostředí > IPPC
Každá z restaurace nabídla vybraným žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se zaměřuje, co ji charakterizuje. „Žáci se tak mohli během praxe seznámit s tématy jako je zpracování zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků, přípravy polévek a netradičních příloh, s tradiční se zpracováním sladkovodních ryb, “ říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu. A právě sladkovodní ryby se staly pomyslnou tečkou za prvním ročníkem Gastroakademie. Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí společně s šéfkuchařem Jelínkovy Vily Velké Meziříčí a restaurace Tři knížata Jihlava připravili bonus v podobě tematického kurzu na téma „Ryby jak je znáte i neznáte“. Pod odborným vedením si všichni začínající kuchaři připravili hned dva degustační pokrmy. Finální podoba kapřího bifteku s vídeňským bramborovým salátem pana kuchaře Hotárka a grilovaný filet dorády královské s černým sépiovým rizotem, cuketou a šafránovou omáčkou kuchaře Mareše byly výjimečným zážitkem pro všechny. Chutnalo nejen žákům, ale i jejich učitelům.
Postupně se do projektu zapojilo těchto 7 restaurací z celého Kraje Vysočina
S myšlenkou zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech a využití potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací přišla Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. V roce 2015 absolvovali zástupci krajských gastroškol první jednání s majiteli restaurací, kterým byly představeny základní principy projektu, postaveném na spolupráci škol, jejich zřizovatele a restaurací s cílem udržitelnosti žáků v oboru po ukončení školní docházky a potřebou zkvalitnění následné vykonané praxe. Kraj Vysočina Gastroakademii podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka – k dispozici tak je typové oblečení a vybavení. Gastroakademie Kraje Vysočina – to jsou i aktivity zaměřené na vzdělávání pedagogických pracovníků, společné vzdělávání žáků, pedagogů a kuchařů.
Letošní školní rok byl pilotním pro ověření spolupráce Kraje Vysočina, jako zřizovatele škol, restaurací a zapojených škol. Do programu byly zapojeni vybraní talentovaní studenti s velkým potenciálem budoucnosti práce v gastronomii. Na základě letošních velice příznivých reakcí hoteliérů, šéfkuchařů, studentů, pedagogů i rodičů bylo rozhodnuto, že Gastroakademie bude ve školním roce 2017/2018 pokračovat a bude se jí účastnit dvojnásobný počet vybraných studentů.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se