Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Životní prostředí > Prevence závažných havárií způsobených chemickými látkami
Restaurace na Vysočině, stejně jako kdekoli jinde, dlouhodobě řeší problém nedostatku kvalitních kuchařů. Už vloni sedm podniků kývlo na nabídku Kraje Vysočina a zapojilo se do projektu Gastroakademie. Každá restaurace nabídla žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se zaměřuje, co ji charakterizuje. „Žáci se tak mohli během praxe seznámit s tématy jako je zpracování zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků, přípravy polévek a netradičních příloh nebo tradiční zpracování sladkovodních ryb, “ říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu. Kraj Vysočina Gastroakademii podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka – k dispozici je typové oblečení a profesionální vybavení. To vše má přispět nejen k podpoře talentovaných žáků, ale i ke zvýšení prestiže oboru vč. vytvoření platformy pro předávání zkušeností.
Prvním loňským pilotním ročníkem Gastroakademie prošel Zdeněk Šíma, dnes student 3. ročníku Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. „Už loni jsem si celou praxi ve všech provozech skvěle užil. Nepamatuju se, že by mě někdo příliš chválil, ale to co jsem se naučil, už nezapomenu. Pomáhal jsem vařit jídlo pro konkrétní hosty, byla to obrovská zodpovědnost, aby chutnalo, aby se kvůli němu lidi vraceli,“ říká Zdeněk. Zatím s očekáváním nastupují do Gastroakademie studenti 2. ročníku Adéla Brychtová z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí, který se těší na praxi v třebíčském Hotelu Fórum a v jihlavské restauraci Tři knížata. Obě provozovny předchází pověst velice přísných šéfkuchařů a to považuje Daniel za výzvu a dodává: „V tomhle oboru nesmíte slevit, vím to a chci se naučit opravdu všechno, co mi budou ochotni ukázat.“ I Adéla si chce praxi užít a naučit se správně postupovat při přípravě především tradičních jídel. Byla v týmu jihlavské střední školy, která se v rámci slavnostního pasování nových členů gastrotýmu podílela na přípravě výtečného rautu. „Kdybych věděla, že budu mít pro studium i praxi tak skvělé podmínky, nikdy bych se nerozmýšlela, kterou školu na přihlášku napíšu. Vařit mě baví a teď mám šanci koukat pod ruce opravdu skvělým kuchařům,“ těší se na praxi Adéla.
Pro účastníky Gastroakademie Kraje Vysočina jsou celoročně připravovány studijní i tématické bonusy. V nejbližší době je to například absolvování kurzu kulinářského umění, účast na Sympoziu Culinary Praque, na kterém se představí šéfkuchaři ze světových restaurací, oceněných michelinskými hvězdami, nebo účast na veletrhu For Gastro a Hotel.
Postupně se do projektu zapojilo těchto 7 restaurací z celého Kraje Vysočina
Gastroakademie Kraje Vysočina je speciální projekt určený pro žáky a pedagogické pracovníky těchto škol:
Foto: V rondonech Zdeněk Šíma a Jana Urbánková při ochutnávce japonské kuchyně s radní Kraje Vysočina Janou Fialovou. Zatím bez rondonů - nováčci letošní Gastroakademie Adéla Brychtová a Daniel Juránek.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se