Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Kancelář Kraje Vysočina v Bruselu > O Vysočině > Organizace kraje > které organizace kraj zřizuje


 

V českých jídelnách se zabydluje gaspacho a paela

Španělská kuchyně
Tradiční španělské menu přizpůsobené studentským strávníkům se servírovalo včera na Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě. V rámci Dne španělské kuchyně se tým kuchařek velice dobře popasoval s novými surovinami a strávníci z řad studentů a hostů včetně španělského velvyslance v ČR J. E. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martína ochutnali excelentně připravenou studenou polévku gaspacho, rýžovou paellu s kuřecími paličkami a pomeranče s olivovým olejem a medem.
 

 
 

„Španělskou inspiraci jsme si ve školní jídelně zkusili poprvé. Nové podněty mohou být do budoucna obohacením a zpestřením tradičního jídelníčku,“ uvedla během španělského oběda radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.

 

Pozvání na Den španělské kuchyně přijal velvyslanec v ČR J. E. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín. Byl to právě on, kdo loni v červenci při své oficiální návštěvě Kraje Vysočina představil tento zajímavý projekt ředitelům škol a vzbudil zájem se zapojit. “Práce v gastronomii je velice ušlechtilá a prestižní. Je třeba vychovávat pro tento obor nadšené a schopné mladé lidi,” uvedl velvyslanec.

 

Do projektu Asociace školních jídelen ČR, který podpořilo Španělské velvyslanectví, Státní zdravotní ústav a Všeobecná zdravotní pojišťovna, se v Kraji Vysočina zapojila krajská středoškolská jídelna v Havlíčkově Brodě. Se zdravou a pestrou středomořskou stravou se seznamovali prozatím žáci základních škol ve 22  školních jídelnách v republice. „Do projektu se zapojili v případě Vysočiny zatím pouze studenti gastrooborů nabízených havlíčkobrodskou stření školou, mezi nimi i letošní stážisté krajské Gastroakademie. Společně s mistry odborného výcviku a učiteli odborných předmětů připravili i další španělské speciality včetně míchaných nápojů a došlo i na ukázky moderní molekulární gastronomie,“ popsala Jana Fialová.

 

Foto: Kraj Vysočina

Španělská kuchyněŠpanělská kuchyněŠpanělská kuchyněŠpanělská kuchyněŠpanělská kuchyněŠpanělský velvyslanecŠpanělská kuchyně


  • Olga Johanidesová, odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 16.2.2018 / 16.2.2018

Počet návštěv: 3762
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Kancelář Kraje Vysočina v Bruselu, 20/22, Rue du Commerce, 1000 Brusel Ixelles, Belgie, e-mail: info@vysocina.eu
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek