Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.
Cesta: Titulní stránka > Životní prostředí > EIA a SEA
„Velmi kladně hodnotila porota odvedenou práci a kvalitní přípravu, která byla pro duo mladých kuchařů velmi náročná. Museli se totiž vypořádat například s menším kusem masa, než předpokládali. Čas přitom zvládli naprosto excelentně, když servírovali na vteřinu přesně,“ vylíčil své pocity okamžitě po závěru soutěže ředitel OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora.
Také žáci byli ze soutěže nadšení. „I přes drobné technické problémy v kuchyni jsme přípravu šesti porcí sladkého i slaného chodu zvládli a těší nás, že porotci velmi pozitivně hodnotili zapojení sezonních surovin a navíc přidali i mnoho postřehů a rad, v čem a jak se do příští soutěže ještě zlepšit,“ pochvalovali si společně Eliška Procházková i Michal Seknička, kteří z povinných surovin - jehněčí pečeně, žampionů, šafránu a champagne připravili pečený jehněcí hřbet na bylinkách s omáčkou z kořenové zeleniny a červeného vína, jemné celerové pyré, konfitovaný brambor s máslem a šafránem a zeleninu na másle (žampiony, květák, ředkev, karotka, fazolové lusky, červená cibule). Sladký chod představovaly ravioly z odpalovaného těsta plněné povidly, rozvar z karamelu a švestek podušený v champagne, podávané se skořicovým tvarohem a strouhaným perníkem.
„Nic jsme nenechali náhodě a dvouměsíční přípravu jsme zvládli na jedničku. Soutěžní chody jsme totiž vařili ve volném čase odpoledne po vyučování a praxi asi tak desetkrát a při přípravě jsme spolupracovali i se zkušeným kuchařem a majitelem vyhlášené jihlavské restaurace Pavlem Marešem,“ prozradil učitel odborného výcviku z OA, SZŠ a SOŠS Libor Homolka, který si vybral jedny ze svých nejšikovnějších žáků. Ti si nakonec od poroty vyslechli nejen slova uznání, ale také rady v podobě detailů, které by výsledek zlepšily. Například ještě více si pohrát s dochucením připravovaných pokrmů. „Úžasné hodnocení přišlo od Belgie, a to jasné a krátké wau, takže paráda. Přesně takto jsme si to představovali a jsem rád, že s čím jsme sem jeli, to jsme také splnili. Jsem na celý tým hrdý a nadšený, že jsme se mohli podobné akce zúčastnit,“ neskrýval své pocity ředitel Libor Fasora.
V kategorii Spolupráce při přípravě zvítězili Brazilci. První místo za sladký chod si vyvařila Belgie, za slaný chod patří pomyslné zlato Francii a celkovým prvním místem se mohou pyšnit Japonci.
Zatímco studenti vařili, tak pro profesory a doprovod byla připravena návštěva tradiční výrobny sušenek Fossier. Odpoledne se už všichni včetně studentů podívali do vinných sklepů a večer se pak za účasti celé poroty a významných představitelů města Remeše i regionu Grand Est uskutečnilo vyhodnocení celé soutěže a předání cen.
V minulém roce se soutěže zúčastnili studenti AOHŠ Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová. Jejich pokrmy porotu zaujaly natolik, že v náročné konkurenci obsadili čtvrté místo.
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, 2002–2021 webmaster@kr-vysocina.cz
Prohlášení o přístupnosti Přihlásit se