Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka > Životní prostředí > Prevence závažných havárií způsobených chemickými látkami


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Začal další ročník Gastroakademie

Začal další ročník Gastroakademie
Pátým rokem otvírá Kraj Vysočina pro vybrané žáky ze čtyř krajských hotelových škol Gastroakademii. V letošním roce bylo slavnostně uvedeno do Gastroakademie osm nováčků. Jde o originální projekt, který má pomoci zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech, především kuchař – číšník, využít potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací a prohloubit spolupráci škol a provozoven v celém regionu. „Včetně letošního roku prošla Gastroakademií sedmdesátka žáků. Za úspěch považujeme nalezení dostatečného počtu spolupracujících restaurací, posílení prestiže oboru a podchycení a rozvoj talentů. Vytvořili jsme si navíc zázemí pro reprezentaci kraje na republikové i mezinárodní úrovni,“ říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.
 

 
 

V současné době jsou do projektu Gastroakademie zařazeni vybraní žáci 1.–3. ročníků těchto krajských škol:

• Hotelové školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí

• Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč

• Obchodní akademie, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava

• Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

 

Rozšířená praxe je žákům nabízena v restauracích Jelínkovy Vily Velké Meziříčí, Hotelu Slávie Pelhřimov, Kaskády Ledeč nad Sázavou, v Radniční restauraci Jihlava, v restauraci Tři knížata Jihlava a restauraci Buena Vista v Jihlavě. Žáci během dvou školních let projdou provozem vyjmenovaných restaurací, jejich praxe je zaměřena na konkrétní přípravu specifických kuchyní – např. zpracování ryb, příprava steaků nebo tradiční české kuchyně. Každý rok vybaví Kraj Vysočina budoucí kuchaře nejen rondony na míru, ale také soupravou kuchařských značkových nožů, zajistí úhradu ubytování v místě praxe a umožní gastrotýmu účastnit se gastronomických událostí – různých, přehlídek, soutěží a kurzů. V rámci projektu  absolvovali žáci například kurz přípravy sushi, kurzy pod vedením šéfa Narodního týmu kuchařů a cukrářů Jana Horkého, žáci 3. ročníků navštívili Symposium Culinary Prague a další. Zajímavá zkušenost byla určitě i účast v národním kole soutěže Tropheé Mille. Gastrotým se rovněž podílel na cateringu nejrůznějších akcí, například Den španělské a mexické kuchyně nebo Svatováclavské podsvícení na Velvyslanectví ČR ve Vídni. 

 

V současné době žáci středních škol zřizované Krajem Vysočina mohou studovat devět oborů se zaměřením na gastronomii.


gastro

gastro

gastro

  • Terezie Doleželová, odbor školství, mládeže a sportu 
 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 6.10.2020 / 6.10.2020

Počet návštěv: 1577
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek