Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina > Záznam z galavečera


 

Školním jídelnám je 50 let. Na Vysočině denně nakrmí téměř 90 tisíc lidí

Ilustrační foto
Školnímu stravování je padesát let. Za tu dobu si prošlo celou řadou inovací a změn. Jeho současná podoba podporuje zdravý životní styl, dbá na šetrně zpracované čerstvé suroviny. Dávno odzvonilo zašedlým provozům a čpícím kuchyním. Dnes se v 538 zařízeních školního stravování na Vysočině leskne nerez, namontováno je moderní odsávání, jídlo se připravuje šetrně v konvektomatech a výdej stravy je řízen plánovitě počítačem. Denně se v našem kraji ve školních jídelnách stravuje více než 68 tisíc dětí, žáků a studentů, více než 10 tisíc pracovníků škol a 11 tisíc cizích strávníků. „Samotné vaření je v rukou 363 vedoucích školních jídelen, 1064 kuchařů, 381 pomocných sil, 21 cukrářů a řezníků a 71 technicko-hospodářských pracovníků,“ vyjmenovává Olga Johanidesová z krajského odboru školství, mládeže a sportu.
 

 
 

Kraj Vysočina zřizuje celkem 68 školních jídelen a výdejen. Péče o ně resp. jejich postupná modernizace v podobě rekonstrukcí a dovybavování představuje skutečně nemalé prostředky. Od vzniku Kraje Vysočina prošly téměř všechny krajské školní jídelny modernizací gastro techniky a vybavní, stavebně vyhovují náročným normám EU. „V současné době je ve fázi generálních oprav a úprav jídelna Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště v Pelhřimově. V nových prostorách už obědvají studenti Střední školy obchodu a služeb v Jihlavě, Hotelové školy v Třebíči, Střední školy řemesel a služeb v Moravských Budějovicích, dále na Gymnáziu a Střední odborné škole v Ledči nad Sázavou. Výuková centra budoucích kuchařů a cukrářů jsou vybudována v Havlíčkově Brodě i Jihlavě,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.

 

Moderní a zdravé školní jídelny dnes nabízí strávníkům bohatý výběr pokrmů z regionálních surovin. Moderní technologií se dá vařit i přes noc bez pomoci kuchaře. Druhý den máte k dispozici například šťavnaté a křehké hovězí maso nebo konfitovanou drůbež a vepřovou panenku. „První školní jídelna, která uváděla regionální potraviny na jídelní lístek společně s energetickou hodnotou pokrmu byla Školní jídelna Domova mládeže v Jihlavě. Z regionálních potravin dlouhodobě vaří také jihlavská Střední škola obchodu a služeb,“ uvádí příklady Olga Johanidesová. V minulosti podpořil Kraj Vysočina zdravé jídelny i grantovým programem Zdravé školní stravování.  Díky němu se mohli studenta sami podílet na tvorbě jídelních lístků, pořádali akce na „stravovací téma“ nebo pořádali ochutnávky. Zdravé stravování na všech úrovních v regionu podpořily i projekty Zdravá škola nebo Naše školka.

 

Školní jídelny se dnes nemalou měrou podílí na utváření správných stravovacích návyků u dětí, plní přísné nutriční požadavky na vyváženou a pestrou stravu.

 

Olga Johanidesová, referent pro školní stravování v Kraji Vysočina:

I když jsme mnozí z nás nebyli na počátku cesty vzniku školního stravování před padesáti lety, myslíme si, že jsme společně se všemi zřizovateli školních jídelen v kraji ušli od prvních krůčků školního stravování až do rázné chůze v současnosti velký kus cesty. Dráha, která nás čeká, je rychlejší, různě klikatá, s vidinou jediného cíle: „Střídmě z pestrého stolu pro naše děti prostřednictvím kvalitních surovin zpracovaných šetrně moderní technologií vzdělanými pracovníky školního stravování!“

 

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 15.4.2014 / 15.4.2014

Počet návštěv: 4577
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek