Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina > Osobnosti oceněné skleněnou medailí


 

Alfred Habermann

Alfred Habermann
Oceněn v roce 2017.
 

 
 

Uměleckou stopu Alfreda Habermanna najdeme na různých místech regionu i po celé republice. Ve své dílně na Vysočině navíc vytvořil středisko, kde po léta vychovával další adepty kovářského řemesla.

 

Umělecký kovář Alfred Habermann svou činností a tvorbou navazuje na tradici uměleckého kovářství, která se v jeho rodině předává po desetiletí z generace na generaci. Zároveň úspěšně po léta vychovával další adepty kovářského řemesla.

Po svém otci převzal kovářskou dílnu na samotě v Klatovci, usedlost upravil nejen k bydlení své početné rodiny, ale v roce 1991 tam ve spolupráci s ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy otevřel i středisko praktického vyučování pro obor umělecký kovář. Vytvořil tak na Vysočině jedno z mála míst v České republice, kde se uchazeči o toto umělecké řemeslo mohli kvalitně školit. Alfred Habermann touto cestou předával své zkušenosti mladým kovářům ze škol z celé republiky.

Během své po desítky let trvající tvůrčí dráhy se zúčastnil řady výstav, domácích i zahraničních školení a kovářských sympozií, jako je Hefaiston, Kovářský den v Rožnově pod Radhoštěm, Světový kongres kovářů v německém a Aachenu, mezinárodní konference v britském Herefordu či stáž v italských Benátkách. Na řadě míst získal za své práce první cenu. Po roce 2000 působil umělecky i pedagogicky na mezinárodních sympoziích v Německu, v Kentucky, Washingtonu D.C. či na Ozark School v Missouri v USA.

Uměleckořemeslné práce Alfreda Habermanna snesou nejvyšší měřítka kvality. Mezi jeho významná díla v České republice patří například vstupní brána Památníku Bible kralické, vstupní brána kaple sv. Sarkandra v Olomouci či pamětní kříž na hrobě arcibiskupa F. Vaňáka na Svatém Hostýně.

Jeho uměleckou kovářskou práci najdeme i na různých místech Vysočiny, například na zámku v Telči, v dominikánském klášteře v Jihlavě, na budově jihlavské radnice a v podobě řady dalších prací na soukromých i církevních objektech.

 
 
Zodpovídá: Mgr. Ondřej Rázl
Vytvořeno / změněno: 13.11.2017 / 13.11.2017

Počet návštěv: 9616
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek