Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Brambory jako superpotravina

Brambory jako superpotravina
V prostorách České zemědělské akademie v Humpolci se dnes konal další z řady seminářů zaměřených na brambory, jejich produkci i významnou roli ve zdravé výživě. Podle americké studie se dokonce jedná o superpotravinu, která obsahuje velké množství vitamínů a dalších tělu prospěšných látek, je bezlepková, navíc s nulovým obsahem sodíku a tuku. Kromě toho má v kuchyni všestranné použití, o čemž se mohli na vlastní chuťové pohárky přesvědčit i účastníci semináře při ochutnávce slaných a sladkých variací bramborových pokrmů.
 

 
 

 „Kraj Vysočina se ve spolupráci s partnery snaží aktivně propagovat kvalitní tuzemské zemědělské výrobky a produkty. Nelze očekávat, že lidé naráz změní své spotřební chování zaměřené hlavně na cenu, ale je třeba systematicky, cíleně a dlouhodobě vzdělávat a přesvědčovat, že kvalita potravin se spotřebiteli vyplatí,“ řekl při zahájení semináře Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství. V České republice se ročně spotřebuje asi 66 kg brambor na osobu, ještě před 50 lety to bylo jednou tolik. V současné době mohou zákazníci v Česku vybírat z více než 200 odrůd brambor.


Věděli jste, že Každá třetí brambora v Česku je z Vysočiny?

Věděli jste, že brambora obsahuje více vitamínu C než rajče?

Věděli jste, že brambory v sobě mají velké množství draslíku?

Věděli jste, že první lihovar na Vysočině, kde se vyráběl líh z brambor, byl založen už v roce 1725 v Chotěboři?


Pokud se chcete o bramborách jako superpotravině dozvědět více neváhejte navštívit další z workshopů „Brambory zdravá potravina“ netradiční užití brambor v kuchyni, které se uskuteční v Moravských Budějovicích a Jihlavě. Akci pořádá Celostátní síť pro venkov, Kraj Vysočina a Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod.


Poslední ze série akcí „Brambory  - zdravá potravina“ se uskutečnila 17. května 2017 v Jihlavě. Se zvídavými žáky se řešila například témata jako „Historie a význam brambor pro Kraj Vysočina“, „Brambory jak je neznáme“ a další. Za přednášející odborníky z praxe lze mezi jinými jmenovat Milana Čížka a Janu Exnarovou.
Nové informace byly prezentovány nejen kolegům ze školních jídelen, ale také zástupcům zřizovatele, kteří se akce zúčastnili. Hostem byla krajská radní pro oblast školství Jana Fialová, radní pro oblast zemědělství a životního prostředí Martin Hyský nebo vedoucí krajského odboru školství, mládeže a sportu Kamil Ubr. Nezastupitelné místo v přednáškové místnosti měli i žáci oboru Kuchař – číšník, kteří se na zpracování potravin teprve připravují. Získané informace tak pro ně byly pestrým doplněním učebních osnov. Celý workshop byl zakončen ochutnávkou jídel a degustačním rautem, který byl připraven výhradně z regionálních odrůd brambor. Ty před akcí vybral a dodal  Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod. Jídla pak byla připravena žáky Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy Jihlava v prostorách cvičných kuchyní pod dohledem a za odborné pomoci našich učitelů odborného výcviku Dany Veselé a Libora Homolky. 


Termíny a místa konání workshopů:

Adresa

4. května 2017

Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel,

U Světlé 855/36, 594 01 Velké Meziříčí

12. května 2017

Česká zemědělská akademie v Humpolci, Střední škola, Školní 764, 396 01 Humpolec

16. května 2017

Střední škola řemesel a služeb, Tovačovského sady 79, 676 02 Moravské Budějovice

17. května 2017

OA, SZŠ a SOŠS Jihlava,

Karoliny Světlé 4428/2, 586 01 Jihlava



 
 
Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 12.5.2017 / 12.5.2017

Počet návštěv: 6486
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek