Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Čistá Vysočina: Do úklidu Vysočiny se přihlásil rekordní počet účastníků

Čistá Vysočina piktogram
22 115 dobrovolníků z 495 organizací se letos zaregistrovalo do 8. ročníku osvětové akce Čistá Vysočina. Tradiční jarní úklid organizovaný v rámci aktivit Zdravého Kraje Vysočina se tak stal jednoznačně nejmasovější akcí v historii Kraje Vysočina. „Mezi nahlášenými převažují školy, kde má tato aktivita také osvětový a výchovný podtext. Dále potom samy obce a sbory dobrovolných hasičů. Sbírají také oblastní charity, myslivecké spolky, turisté, místní organizace různých politických stran, rodinná centra, spolky mládeže…. Sousedské vztahy budou v rámci sběru odpadků konkrétně utužovat například Sklenský sousedský spolek, Přátelé Radostína, Novovesáci a další,“ informuje radní Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Martin Hyský. Za 7 let akce Čistá Vysočina se díky lidské všímavosti, angažovanosti a pomoci podařilo přírodu očistit o několik stovek tun odpadu.
 

 
 

Podle koordinátora úklidu Oldřicha Sklenáře z Krajského úřadu Kraje Vysočina je letos nejvíce přihlášených tradičně z Havlíčkobrodska, nejslabší je účast na Pelhřimovsku. Mapa přihlášených úseků je k dispozici stejně jako další důležité pokyny na odkazu www.kr-vysocina.cz/cistavysocina.  „Nejvíce překryvů v nahlášených úsecích jsme museli řešit na Chotěbořsku a Přibyslavsku. Oproti loňskému roku však účastníci mnohem více začali používat mapu už zaznačených úseků, která je dostupná na geoportálu Čistá Vysočina. Za to jim patří dík, protože se tím minimalizovalo duplování přihlášených úseků, které už někdo registroval a naopak se účastníci napojují se svými úseky na další, už nahlášené sběrače. Máme tak větší šanci uklidit delší úseky,“ uvedl Oldřich Sklenář.

 

Letos bude opět uklizeno několik desítek kilometrů břehů řek Sázavy a Oslavy a jejich přítoků. Dále také několik kilometrů turistických a naučných stezek, například v okolí Žďáru nad Sázavou (Naučná stezka Okolo Zelené hory), Jihlavy (Hornická NS), Telče (NS Lipky), či Chotěboře (NS Údolím Doubravy). Od odpadků bude také vyčištěna přírodní památka PP Údolí Chlébského potoka na Bystřicku. Z firem, kterým není lhostejná čistota životního prostředí, se letos zapojí například zaměstnanci Bosch Diesel s.r.o., Kinský Žďár a.s., či Hartmann-Rico a.s.

 

Nejdelší souvislý úsek, kde se mohou účastníci silničního provozu těšit na čisté okolí silnice během jízdy, najdeme na Havlíčkobrodsku a Chotěbořsku mezi obcemi Habry – Vepříkov – Nová Ves u Chotěboře – hranice Kraje Vysočina s Pardubickým krajem.  „V roce 2016 bude rozděleno mezi účastníky akce Čistá Vysočina  téměř 11 tisíc kusů pytlů na plasty a více než 12 tisíc kusů pytlů na ostatní komunální odpad. Pytle pro jednotlivé skupiny sběračů připraví jihlavská organizace Život 99. S odklízením sesbíraného odpadu bude opět pomáhat Krajská správa a údržba silnic Kraje Vysočina,“ uzavírá Martin Hyský.

 

Více informací Oldřich Sklenář, odbor regionálního rozvoje, tel.:  564 602 562, e-mail:  sklenar.o@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 7.3.2016 / 7.3.2016

Počet návštěv: 3489
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek