Nacházíte se na archivních webových stránkách Kraje Vysočina. Jejich aktualizace byla ukončena k 31.12.2022. Nový web najdete zde.

 

Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Cvičení Zdravotnické Záchranné služby kraje Vysočina STANY 2007

prosinec 2007 - okolí Hotelu Ski
11. prosinec 2007 - Nové Město na Moravě
V lyžařském areálu, poblíž hotelu SKI, došlo k vážné havárii autobusu s mladými sportovci. Situaci komplikuje mrazivé počasí a obtížně přístupný terén. S takovouto situací se musela vyrovnat "krajská záchranka" při svém posledním cvičení v roce 2007. Nácvik byl připravený pro zdravotnickou záchrannou službu, hasičské záchranné sbory a Policii České republiky. Postižené představovalo přes dvacet figurantů s poraněními od lehkých až po velmi vážná. Je nutné ocenit jejich úsilí i výdrž v nepříznivém počasí. Odlehlé místo a prosincový termín cvičení byly vybrané záměrně. Jedním z cílů je procvičit postavení a využití zdravotnického stanu k ošetření nemocných při hromadných neštěstích. Jasně červený nafukovací stan mají záchranáři k dispozici od února letošního roku. V přívěsu za terénním vozidlem nebo do budoucna i v závěsu pod vrtulníkem je ho možné rychle dopravit i na velmi nepřístupná místa a zprovoznit během necelých patnácti minut. Součástí
 

 
 
Celodenní cvičení však mělo více cílů, prověřovalo se radiové spojení zasahujících posádek a zdravotnického operačního střediska na kanálu integrovaného záchranného systému, komunikace operačního střediska s nemocnicemi v kraji Vysočina i mimokrajskými a reálnost a funkčnost Traumatologického plánu Zdravotnické záchranné služby.
Odborná náplň cvičení se zabývala především nácvikem třídění a ošetření a terapie pacientů výjezdovými posádkami, nácvikem stanovení priorit transportu postižených a nácvikem vedení dokumentace při mimořádné události. Cvičení se zúčastnilo přes osmdesát zdravotníků ze všech pěti okresů našeho kraje, zasahovaly sanitky dopravní zdravotní služby Nemocnice Nové Město na Moravě i vrtulník Letecké záchranné služby Jihlava, jehož provozovatelem je firma Alfa Helicopter a k nim se přidali profesionální i dobrovolní hasiči žďárské oblasti a policisté Obvodního oddělení Nové Město na Moravě.
„Největší důraz jsme kladli na samotné zdravotnické zvládnutí situace, včetně postavení stanu a psychologické podpory zraněných,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina MUDr. Lukáš Kettner, který měl při cvičení funkci rozhodčího.Náměstkyně ředitele MUDr. Edita Richterová svého šéfa doplnila: „všichni zúčastnění záchranné služby kraje Vysočina postupují přesně dle platného Traumatologického plánu“.
Složky Integrovaného záchranného systému kraje Vysočina provádí podobná cvičení pravidelně dvakrát až třikrát do roka, tato cvičení velkou měrou přispívají k dobré připravenosti záchranářů pro možné mimořádné a krizové situace. Lze si jen přát aby zůstalo pouze u nácviků.
Jedním z cílů bylo procvičit postavení a využití zdravotnického stanu k ošetření nemocných při hromadných neštěstích. Zasahoval i vrtultník letecké záchranné služby.
 

Cvičení Zdravotnické Záchranné služby kraje Vysočina STANY 2007

 
 
Zodpovídá: Bc. David Talpa
Vytvořeno / změněno: 11.12.2007 / 11.12.2007

Počet návštěv: 21520
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • Zlatá jeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • CzechPoint
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Čistá Vysočina
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek